НОВИНИ ПЛЮС

17.10.2009

Російське ТБ буде без опозиційних новин

Російські РЕНТБ та «П’ятий канал» з початку наступного року користуватимуться послугами спеціального новиннєвого підрозділу державної телекомпанії Russia Today, пише газета «Коммєрсант» із посиланням на анонімні джерела. Натепер названі телеканали єдині в Росії, підбірка новин яких відрізняється від офіційної. Відповідно, якщо вони передадуть право підбирати для них новини державній телекомпанії, то з телепростору країни зовсім зникнуть новини, які відрізняються від кремлівського стилю. До такого рішення РЕНТБ та «П’ятий канал» підштовхнуло безгрошів’я, пояснює «Коммєрсант», бо доходи від реклами цих телекомпаній за останній рік знизилися на третину.

Афганістан: буде другий тур

Представник Афганістану при ООН Таєб Джавад заявив пресі про високу вірогідність проведення в його країні другого туру президентських виборів, у якому зустрінуться діючий президент Хамід Карзай та екс­керівник МЗС Абдулла Абдулла. Офіційно про другий тур буде оголошено найближчими днями, сказав Джавад. Підрахунок голосів першого туру, який відбувся ще в серпні, продовжується. Але, за підрахунками майже 90 відсотків бюлетенів, перед веде Карзай — за нього віддали голоси 55 відсотків виборців, за Абдуллу — 28 відсотків. Опозиція та міжнародні спостерігачі звинувачують владу Афганістану у фальшуванні результатів виборів. Тому проведення другого туру стане єдиним засобом довести Заходу, політичному та економічному донору бідного Афганістану, що влада країни прагне дотриматися бодай якихось норм демократії.

Теракти в Москві. Десять років потому

ФСБ Росії заявила, що нарешті розкрила таємницю терактів у Москві десятирічної давнини, тож нині міський суд столиці РФ розглядає справу про вибухи в готелі «Інтурист» та торговельнмоу центрі «Охотний ряд». На лаві підсудних — виходець із Чечні та виходець із Дагестану, які, за версією слідства, є виконавцями терактів. У результаті тих терактів поранення отримала разом 51 особа, одна людина пізніше померла в лікарні.

У справі вже оголошено обвинувачувальний вирок, і замовником терактів названо відомого ватажка чеченських сепаратистів того часу Шаміля Басаєва, пише газета «Коммєрсант». Нагадаємо, що Басаєва було вбито під час операції російських спецслужб ще у 2006 році.

Засудили російського офіцера, який шпигував на користь Грузії

«Державна зрада у формі шпіонажу» — за такою статтею Кримінального кодексу російський суд учора визнав винним колишнього офіцера Північно­Кавказького військового округу Джемала Накаїдзе, передає сайт «Газєта.ру». Він проведе у в’язниці 9 років за шпигунство на користь Грузії. Суд встановив, що Накаїдзе, який служив у лавах російської армії контрактником із 2006 року, в лютому 2008го під час відпустки, яку проводив у Грузії, завербували спецслужби цієї країни. За грошову винагороду та квартиру в Батумі він повинен був передавати дані, які належали до військових таємниць Росії, пише «Лєнта.ру».

Олбрайт — дорадниця BMW

Колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт стала радником у концерні BMW, пише німецька «Альгемайне цайтунг». Головним завданням «залізної леді» будуть консультації керівництва концерну щодо просування продукції на американський ринок, де може змінитися кон’юнктура у зв’язку з запланованими президентом США Бараком Обамою поправками до законодавства щодо захисту довкілля.

Браковані «Форди»

Компанія «Форд» відкличе з ринку 4,5 млн. автівок, у яких виявлено з вини виробника несправність у системі перемикання круїз­контролю, пише «Лєнта.ру». Всі браковані авто виготовлено на заводах у Техасі. «Форд» уже не вперше проводить подібну акцію — загалом за десять років було відкликано майже 14 млн. машин, уже готових до продажу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>