Перша «Молодість» для Катрін Деньов

17.10.2009
Перша «Молодість» для Катрін Деньов

24 жовтня зірка французького кіно засяє у столиці України. (Фото Рейтер.)

Стало відомо, кому вручать першого «Скіфського оленя» та яку програму покажуть на 39му Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість». 24 жовтня у кінотеатрі «Київ» Почесний президент фестивалю Віктор Ющенко вручить традиційний приз «За внесок у розвиток світового кіномистецтва» акторці Катрін Деньов. Після офіційної церемонії і показу фільмувідкриття «Коко Шанель та Ігор Стравінський. Таємна історія» Яна Коунена глядачі не розійдуться, адже відбудеться ще один старт. Окрім конкурсних фільмів, «Панорами українського кіно 2008—2009», позаконкурсних заходів («Фестиваль фестивалів», «Французьке кіно сьогодні», «Німецький бульвар», «Нове російське кіно», «Ізраїльське кіно»), програми фільмів на гей/лесбі тематику, стрічок про права людини і людей мистецтва, які показуватимуть на наступний день після відкриття, запланована ще одна програма — «Східний експрес». Відразу після показу стрічки про Шанель нову програму представить Гоша Куценко фільмом «Книга майстрів» Вадима Соколовського. У рамках цієї ж програми Олександр Шапіро презентує картину «Бесспорно», яку зняв ще 2007 року.

Першого листопада на закритті «Молодості» теж не обійдеться без приємних сюрпризів. Фільм «Джон Рабе», який здобув 11 нагород національної німецької премії «Лола», представить його режисер Флоріан Галенбергер та актриса Ан Консіні. Почесним гостем стане відомий актор Жан Клод ван Дамм. Він приїжджає на фестиваль із майстер­класом. Артдиректор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі каже, що голлівудський актор зовсім не відповідає екранному образу. «Це дуже цікавий, високоосвічений, інтелектуальний та інтелігентний чоловік. Жан Клод ван Дамм має плани відносно України — як режисер хоче знімати у нас кіно. Я думаю, для всіх нас ця зустріч буде дуже несподіваною», — зазначив на пресконференції Андрій Халпахчі.

З ініціативи Халпахчі започатковано програму «Заробітчани у кіно». Як зізнався арт­директор, фільми на дану тематику було не так уже й легко віднайти, оскільки режисери мало фокусують на ній свою увагу. Наразі вдалося зібрати лише п’ять стрічок. Першу з них — голландську картину «Бінго» Тимура Ізмайлова — покажуть 26 жовтня у ресторані «Кураж» на першому поверсі кінотеатру «Київ». У рамках цієї програми також відкриють фотовиставку Сергія Бурковського.

Артдиректор також повідомив про врегулювання фінансового конфлікту зі столичною мерією. «Після того як ми заявили, що подамо на мера Києва Леоніда Черновецького до суду за заборговані ще з минулого року 80 тисяч гривень, мерія відразу перерахувала «Молодості» ці гроші. Годилося б, щоб Київський кінофестиваль був нічим не гірший за римський, берлінський чи венеційський, де мери міст особисто зустрічають гостей на червоній доріжці». Після такого повороту подій Андрій Халпахчі офіційно запросив київського голову на 39ту «Молодість». «З минулорічного виступу Черновецького на закритті «Молодості» всі переконалися, що мер Києва може переграти Чарлі Чапліна і Жана Клода ван Дама разом», — пояснив свою мотивацію Халпахчі.

Хоча жарти жартами, але фінансове питання для «Молодості» стоїть настільки болюче, що в організаторів фестивалю з’явилася крамольна думка змінити дислокацію. «Ми задумалися над запрошенням львівських чиновників, щоб наступного року на ювілейну «Молодість» переїхати до Львова, де нам обіцяють міське фінансування і ніякої клоунади», — заявив Андрій Халпахчі.

Фінансові проблеми залишаються і у тандемі «Молодість» — Міністерство культури. Цьогоріч на «Молодість» із дер­жавного бюджету передбачено один мільйон гривень. За словами Ганни Чміль, керівника Державної служби кінематографії, у всьому винне Міністерство економіки, яке не дало згоди на тендерну процедуру переведення грошей.

Фінансові непорозуміння у лавах уряду призвели також до стагнації у національному кінематографічному процесі. «З бюджету заплановано п’ять мільйонів сто тисяч гривень на розвиток українського кіно. Виділили лише три мільйони сто тисяч. Ця сума пішла на розрахунки із знімальними групами ще за минулий рік, — повідомила Ганна Чміль. — Так що в Україні практично нічого не знімається. Тому й на «Молодості» присутність українського кіно буде не така багата, як минулого року. Хоча у кожній номінації є по одній українській стрічці, які, між іншим, зняті за приватні кошти». Халпахчі додав, що «Молодість» не робитиме послуг українському кіно під час відбору: «Міжнародна програма є дуже сильною. Ми не маємо права потіснити якісні закордонні фільми заради другорядних українських, тому спеціального ввели «Панораму українського кіно». За словами директора програм фестивалю Дениса Никитенка, там презентуватимуть переважно короткометражні роботи вітчизняних режисерів.

Із перелічених анонсів хочеться вірити, що «Молодість» зі своєю програмою ніколи не втомиться бути молодою. «Цей кінофестиваль найсильніший за всі попередні роки», — хвалиться Халпахчі. Сподіваємося, наступного року він повторить ці самі слова, тільки адресовані ювілейній «Молодості», а на ній свого «Скіфського оленя» отримає українська стрічка.