«Бен Ладен» із Придністров’я?

16.10.2009
«Бен Ладен» із Придністров’я?

На місці нічної НП працюють медики. (Фото з сайту www.vesti.ru.)

Молдовська поліція вже склала зі слів очевидців фотопортрет молодого чоловіка, який позавчора ввечері, під час святкування у Кишиневі Дня міста, кинув у натовп гранату. На «народне гуляння» у центрі молдовської столиці, на площу Великих національних зборів, зійшлося близько 40 тисяч людей. Під час замаху, який стався о 22.05, отримали поранення 40 осіб, з них більше половини виписалися зі шпиталю відразу по тому, як їм надали необхідну медичну допомогу, передає «Інтерфакс», отож учора до обіду в лікарнях залишалося десь 12 осіб.

Перший у новітній історії Молдови терорист має, за словами міністра внутрішніх справ Віктора Катана, 170—175 см зросту, він молодий — приблизно 25 років, одягнутий був у все чорне. Це, власне, все, що знає дотепер поліція.

Слідство встановило, що зловмисник кинув у юрбу гранату РГД–5 і що це був заздалегідь продуманий крок, тому Генеральна прокуратура країни порушила вчора вранці кримінальну справу за статтею «теракт». Більше того — згаданий вище міністр Катан заявив на вчорашньому екстреному засіданні уряду, що не виключає слід «Аль–Каїди» та «придністровський слід». Про це повідомляє інформагенція «Новості–Молдова». Як дісталася організація Осами бен Ладена до Придністров’я, лишається загадкою, втім на всесвітній тероризм легше списувати всі гріхи в недоліках внутрішньої безпеки. А от «придністровський слід» ближчий до реальності бодай географічно, тим більше що , за словами пана Катана, граната «явно походить з військових складів, розташованих у цьому регіоні».

МВС зате однозначно спростовує закиди, буцімто за терактом можуть стояти політичні сили країни. Якою була мета «гранатометателя»? Генеральний прокурор Молдови Валерій Зубко певен, що терорист прагнув «залякати населення».

Схоже, задум вдався, принаймні почасти залякано і вельми стривожено молдовський політикум. Так, за інформацією «Новості–Молдова», на вчорашньому засіданні голова уряду Володимир Філат поінформував, що приблизно в час, коли сталася НП на центральній площі Кишинева, він отримав два телефонних дзвінки з погрозами фізичної розправи. І зажадав якнайшвидше розслідувати справу, аби «люди могли почуватися у безпеці».

Турбуватися є чого. Як на зло, позавчора в Кишиневі сталася ще одна НП, на щастя, безкровна. Але від збігу обставин у мешканців молдовської столиці мурашки таки бігають за коміром. Невідомий чоловік, погрожуючи підірвати гранату, намагався прорватися всередину приміщення Генеральної прокуратури. Його швидко скрутила охорона прокуратури. Нападником (а радше — таки відчайдухом–шантажистом) виявився такий собі Леонід Зубко, сина якого засуджено за вбивство. Поліцейським згорьований батько заявив, що його сина звинуватили у смертному гріху несправедливо, тому батько намагався з гранатою в руках домогтися перегляду справи про вбивство.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>