Дожили до листопада

16.10.2009
Дожили до листопада

Стільки в офіційних матчах українці ще не забивали жодному суперникові. Шість м’ячів, «відвантажених» у ворота Андорри, стали абсолютним рекордом результативності за всю історію нашого футболу: раніше максимальним рахунком були 5:0 проти Фарерських островів та тієї ж Андорри у недавньому вересневому протистоянні. Щоправда, у вересні 2006 року наші шість разів «розписувалися» у воротах азербайджанців, але то був звичайний «товарняк», який можна не враховувати. Тим приємніше, що позавчорашня перемога офіційно вивела українську команду до «плей–оф».

 

Зламати оборону

У перемозі над андоррцями навряд чи сумнівався хоч хтось із вітчизняних уболівальників: у карликовій гірській державі, населеній каталонцями, за збірну грають любителі, і їх повинна проходити кожна команда, яка ставить перед собою більш–менш амбіційні завдання. Втрачати очки в поєдинку проти аутсайдера тоді, коли це найменш припустимо, вважалося б однозначним провалом.

Однак певна тривога була присутня: ану ж піренейці, які точно «сидітимуть» усім складом на своїй половині поля чи навіть у штрафному майданчику, «зловлять кураж» і зможуть відстояти нічию? Тим більше, що на цьому полі колись навіть програвала збірна Білорусі, а Росія заледве заштовхала один м’яч у ворота жорстких і непоступливих горян, частина яких займається футболом після трудового дня за основним місцем роботи.

Саме тому з таким полегшенням ми сприйняли гол Андрія Шевченка. Пас Гусєва п’яткою й чудовий удар Шеви зльоту — і позитивний результат для господарів став практично недосяжним. Щоправда, в них були два напівмоменти, аби пробити П’ятова, але створили їх наші ж захисники і сам воротар, втративши концентрацію.

Повеселилися

А от другий тайм перетворився на побиття нещасних андоррців. Особливо жалюгідно й спустошено вони виглядали під кінець гри, коли наші тричі заввиграшки «пробивали» голкіпера Гомеса. Прикметно, що Михайличенко виставив на матч не трьох форвардів, як очікувалося, а двох — Шевченка й Мілевського, натомість додатково наситив фланги. Подіяло.

А дещо раніше свій гол оформив і головний бомбардир «синіх» Ільдефонс Ліма, на рахунку якого сім результативних «пострілів» за національну команду. Тільки от це взяття воріт йому точно не запишуть в актив: після навісу Назаренка нападник Андорри зрізав снаряд у власні ворота.

Над крихітним стадіоном, затиснутим під горою, пролунала «Червона рута», яку наші фанати традиційно співають на матчах збірної. Українські вболівальники повністю перекричали інертних піренейців, які навіть не намагалися змагатися в цій справі: тут футбол точно не є найпопулярнішим видом спорту.

Відзначимо також перший гол–красень за збірну Ярослава Ракицького, появу у стартовому складі Тараса Михалика, який уперше зіграв за національну команду після тривалого заліковування травми, а також вдалий вихід на заміну Олександра Алієва. Скандальний киянин не тільки самотужки організував п’яте взяття воріт, а й мав гарну нагоду відзначитись сам.

Ще один важливий момент: ніхто з українців не заробив дискваліфікацію на «плей–оф», хоча майже вся основа збірної «бігала» з критичним набором «гірчичників».

* * *

В іншому матчі нашої групи хорвати заледве здолали Казахстан, вдруге пробивши голкіпера господарів Олександра Мокіна лише на доданих хвилинах. Перший гол — в активі київського динамівця Огнена Вукоєвича.

Перемога Англії над Білоруссю так само не мала турнірного значення, однак на «Уемблі» зібралося 77 тисяч глядачів.

Суперника взнаємо в понеділок

Тепер футбольна Україна чекає 19 жовтня, коли відбудеться жеребкування пар «плів–оф». У першому кошику «посіву» будуть збірні Росії, Франції, Португалії та Греції, в другому — Україна, Ірландія, Словенія, Боснія і Герцеговина. Дати зустрічей — 14 і 18 листопада.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату світу. Європа. Група 6

Казахстан — Хорватія — 1:2 (Хижниченко, 26 — Вукоєвич, 10; Кранчар, 90+3)

Англія — Білорусь — 3:0 (Крауч, 4, 76; Райт–Філліпс, 59)

Андорра — Україна — 0:6

Голи: Шевченко, 22; Гусєв, 61; Ліма, 70 (у свої ворота); Ракицький, 80; Селезньов, 81; Ярмоленко, 83

Андорра: Гомес, Мартінес, Манейро, Х. Айяла, Сильва, Ліма, М. Пуйоль, Андорра (Гарсія, 89), Хіменес (Морено, 73), Санчес (Рієра 79), Валес

Україна: П’ятов, Хачеріді, Кучер, Ракицький, Кобін, Михалик, Гусєв, Ярмоленко, Назаренко (Гай, 74), Шевченко (Алієв 74), Мілевський (Селезньов, 76)

Попередження: Санчес, 14; М. Пуйоль, 72; Ліма, 80 — Гусєв, 37

Суддя: Томсон (Шотландія)

Андорра–ла–Велья, стадіон «Комуналь». 800 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. Англія 9 9 0 1 34–6 27

2. Україна 9 6 3 1 21–6 21

3. Хорватія 9 6 2 2 19–13 20

4. Білорусь 9 4 1 5 19–14 13

5. Казахстан 9 2 0 8 11–29 6

6. Андорра 9 0 0 10 3–39 0

* * *

Кращими бомбардирами збірної, за підсумками відбору, стали: Шевченко — 6 голів, Назаренко — 5, Мілевський, Селезньов, Ярмоленко — по 2.

Поміж усіх груп найбільше забили Гекас (Греція) — 10, Джеко (Боснія), Руні (Англія) — по 9.

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко,
головний тренер збірної України:

— Перший тайм був дещо нервовим. Морально–психологічне спустошення після гри з Англією доповнило виснажливе добирання до місця проведення матчу. Поки в андоррців вистачало сил, вони чинили нам жорсткий спротив.

Ми вибралися з непростої групи, тепер потрібно пройти додатковий раунд. Але збірні, які на нас там очікують, не є сильнішими за ту ж саму Англію.

 

Олег Гусєв,
півзахисник збірної України:

— Після третього голу андоррці про­сто «посипалися». Тепер очікуємо на майбутнього суперника. Ніколи не грав у «плей–оф», тому дуже цікаво спробувати, що ж це таке. І це при тому, що в моїй кар’єрі гравця це вже четвертий відбірний цикл. Але в команді є досвідчені хлопці, які зможуть допомогти нам підготуватися, щось порадити.

 

Андрій Шевченко,
нападник збірної України:

— Це не був найсильніший суперник у цьому відборі, але гра була одна з найвідповідальніших. Вітаю всіх наших уболівальників з тим, що ми вийшли із такої складної групи.

У «плей–оф» не хотів би зійтися з Росією: хай вони і ми потрапимо до ПАР, а там уже можна позмагатися в очній зустрічі.