Сергій Бубка: Золоту медаль Олімпіади оцінюємо в мільйон гривень

16.10.2009
Сергій Бубка: Золоту медаль Олімпіади оцінюємо в мільйон гривень

Якихось чотири місяці залишилося до того часу, коли наша олімпійська збірна стартує на зимових Олімпійських іграх у Ванкувері. Хоча на цій Олімпіаді годі сподіватися такої кількості нагород, якою нас потішили «літні» спортсмени у Пекіні, але певні надії таки є. Про те, як триває підготовка наших «зимовиків» до головного старту чотириріччя, а також деякі інші питання «УМ» з’ясувала в Сергія Бубки — президента Національного олімпійського комітету.

 

«До Канади поїде півсотні українських спортсменів»

— Сергію Назаровичу, днями ви як голова НОК підписали новий контракт із генеральним спонсором нашої збірної. У чому полягає ця угода?

— Так, ми підписали новий контракт із «Самсунгом», і ця угода буде дійсною до 2012 року. Олімпійський рух не може бути успішним без надійної грошової підтримки, тому ми намагаємось активно працювати щодо забезпечення надійних фінансових тилів українських олімпійських команд. Із нинішніми партнерами ми плідно співпрацюємо вже дев’ять років, і всі попередні Ігри, зимові та літні, проходили за підтримки «Самсунга». Вона полягає в наданні коштів та техніки цієї марки для нашої збірної.

— На які події, окрім Олімпійських ігор, спрямуєте ці надходження?

— Окрім зимових та літніх «дорослих» ігор, у найближчі кілька років будуть проводитися перші всесвітні змагання серед молоді. Наступного року перші юнацькі Олімпійські ігри стартують у Сінгапурі, а в 2012 році юні представники зимових видів спорту випробують свої сили в австрійському Інсбруці. Наша молодь теж відчує спонсорську підтримку.

— До старту змагань у Ванкувері залишається трохи більш як чотири місяці. Скільки вже ліцензій ми маємо?

— Я сподіваюся, що до Канади поїде більш як 50 наших спортсменів. Зараз ми вже маємо 43 ліцензії у дев’яти видах спорту, але ця кількість ще має зрости. Термін отримання перепусток на Олімпіаду з кожного виду закінчується 1 лютого, і до цього часу ще чимало може змінитися.

— Спробуєте спрогнозувати медальні здобутки наших?

— Ні, я ніколи не робив цього, і зараз не збираюсь. Але точно знаю, що не існує жодного спортсмена чи тренера, які б відмовились від успішної участі в Олімпіаді. Тому кожен наш олімпієць битиметься за нагороди.

«Наш зовнішній вигляд буде достойним»

— Яка зараз ситуація з формою для наших олімпійців? Парадний одяг українців у Пекіні викликав чимало пересудів і суперечок…

— Тут уже все вирішено: наші спортсмени у Ванкувері виглядатимуть індивідуально та цікаво. Незабаром ми плануємо офіційно презентувати ці комплекти, трішки почекайте. Ми плануємо це зробити ще в цьому році.

— А як щодо призових, які отримають спортсмени за нагороди?

— Наше «спортивне» міністерство подало до Кабміну пропозицію стосовно підвищення розміру винагороди для медалістів зимових Ігор. Ми хочемо, аби володар «золота» отримав мільйон гривень, срібний призер — 700 тисяч, 500 тисяч за третю сходинку п’єдесталу. Яким буде рішення уряду — невідомо, але я дуже сподіваюся, що наша ініціатива знайде прихильників. Адже фінансова допомога також є серйозним аргументом у боротьбі за медалі. (Нагадаємо, «літні» олімпійці отримували за перемогу 100 тис. дол. — Ред.).

— Чи буде у канадському Ванкувері організовано «Український дім», який діяв на Олімпіаді в Пекіні?

— Це чудова ідея, адже потрібно відкривати нашу країну іншим людям, тому ми плануємо продовжувати цю традицію. Уже цього місяця ми направимо відповідних спеціалістів до Канади, аби вони вивчили там ситуацію та забезпечили комфортне перебування й роботу усієї нашої делегації.

Про ювілей НОК та іменинників–регбістів

— Наступного року Національний олімпійський комітет святкуватиме 20–річчя з часу створення. Чи планується широке відзначення цієї події?

— Звичайно, таку круглу дату ми не можемо обійти стороною, будемо відзначати її повною мірою. Зараз ще рано казати про конкретні події, поговоримо про них ближче до грудня наступного року, коли вони будуть на часі.

— Сергію Назаровичу, а щодо літніх видів... Недавно до олімпійської сім’ї керівники МОК прийняли і регбі–7. Українські регбісти мають непоганий світовий рейтинг. Чи планується якась конкретна підтримка розвитку цієї гри в Україні?

— Уже зараз ми працюємо над проектом стратегічного розвитку регбі–7, і незабаром плануємо подати його на розгляд Національного олімпійського комітету та нашого профільного міністерства. 4 листопада плануємо презентувати цю програму на засіданні виконкому НОК. Окрім того, ми хочемо включити двох представників регбійної федерації до числа НОК. Регбі — красива гра, і ми працюватимемо над її популяризацією.