Битва режисерів

15.10.2009
Битва режисерів

Голлівудський режисер Ренні Харлін, що зняв знамениті «Міцний горішок–2» з Брюсом Віллісом та «Скелелаз» із Сільвестром Сталлоне, працює над новим творінням — американець прилетів до Грузії на зйомки художнього фільму про війну Грузії з Росією у серпні 2008 року. «Коли кілька тижнів тому я отримав сценарій, то зрозумів — це те, що було мені так необхідно: чудова людська історія з трагічними та серйозними обертонами, — зізнався Харлін в інтерв’ю американському виданню Variety. — Це чудова можливість об’єктивно розказати історію про складний конфлікт і при цьому зробити серйозну антивоєнну заяву». Режисер одразу зазначив, що фільм — не про політику: «Він не буде антиросійським, антигрузинським або антиамериканським. Це фільм проти війни».

Нам удалося поспілкуватись із головним продюсером кінострічки, заступником голови комітету з питань молоді та спорту парламенту Грузії, членом партії Михаїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» Мірзою Давітая і довідатись деякі деталі. «Режисера Ренні Харліна наша історія дуже зачепила, адже він за походженням фін, а велику територію Фінляндії у минулі віки окупували росіяни, — розповів «УМ» Мірза Давітая. — Він розсказав, що його предки походять із тих окупованих земель, тому наша війна йому дуже близька». За словами пана Давітаї, зйомки тривають усього два тижні, втім за цей час він побачив неймовірні можливості Голлівуду та оцінив працелюбність Ренні Харліна. «З Харліном дуже добре працюється, — ділиться враженнями співрозмовник «УМ». — Він посилено працює, ми зробили чимало роботи».

Знімальна група Харліна має намір відзняти весь фільм на території Грузії. Що ж до Південної Осетії, то американські актори наразі не побажали відвідати цей регіон. Як повідомили «УМ», найближчим часом зйомки проходитимуть на околицях грузинської столиці і в місті Горі. У кадрі будуть танки та важка військова техніка. Звичайно, не обійдеться без голлівудських спецефектів. Сюжет воєнної драми наразі під сімома замками, втім «УМ» довідалася про деякі деталі. «Фільм розповідає про життєву історію молодого американського журналіста і британського оператора, які потрапляють у зону воєнних дій, аби відзняти репортаж, — розповідає Мірза Давітая. — Мушу сказати, що історія про нашого журналіста — вигадана, втім вона розвивається на тлі правдивих серпневих подій 2008 року. Відкрию вам невеличкий секрет — у фільмі також буде така собі «лав сторі», історія кохання». Протягом фільму героям, журналісту та оператору, доведеться обирати між професією і симпатіями до місцевого населення.

За неофіційною інформацією, серед головних героїв кінокартини є відомий голлівудський актор Енді Гарсіа, якого запросили зіграти роль президента Грузії Михаїла Саакашвілі. Уродженець Куби, Енді свого часу прославився ролями у фільмах «Хрещений батько–3», «Недоторкані», «Одинадцять друзів Оушена». Втім головний продюсер фільму ні підтвердив, ні спростував нам цю інформацію.

Варто зазначити, що бюджет майбутнього фільму тримають у суворій таємниці. «Фінансують стрічку приватні інвестори, частково американські, частково грузинські. Але це не грузинський парламент. Окрім того, ви ж знаєте, Голлівуд — прибутковий бізнес», — каже Мірза Давітая.

Що цікаво, з Ренні Харліном конкурує інший митець — славетний Емір Кустуріца, котрий готується до зйомок власного, щоправда, документального фільму про події тих днів. Сербський режисер, на відміну від голлівудського колеги, віддав перевагу зйомкам винятково у Південній Осетії. Минулого тижня він відвідав Цхінвалі, аби зібрати необхідний матеріал і зустрітися з потрібними людьми. У списку таких — і представник президента Росії у Південній Осетії. Наступний раунд переговорів, за даними ІТАР–ТАКС, відбувся днями у Москві, в нічному клубі «Б–1», де творчий супровід діловій розмові склав виступ етно–гурту Кустуріци «Ноу смоукінг Оркестра».

Російські ЗМІ пишуть, що в основу сценарію нової документальної стрічки покладено матеріали, відзняті журналісткою Фатімою Салказановою, яка нині мешкає в Парижі. У цьому місті віднедавна живе і сам Кустуріца. «Ця тема мені дуже цікава. Зараз я хочу побачити на власні очі край, дізнатись якомога більше про сам конфлікт», — сказав Кустуріца журналістам у Цхінвалі. З його слів на місці події було складно зрозуміти спрямованість майбутньої стрічки, втім раніше видатний режисер, відомий своїми виразно правими поглядами, «між рядків» натякав, що його симпатії — на боці «відщепенців», осетинів. Це схвилювало грузинів. «Ми попросили Еміра Кустуріцу приїхати також у Грузію — щоб розібратись у всіх деталях того, як Росія здійснювала агресію проти Грузії і як знищувала наше мирне населення», — повідомив грузинський міністр культури Григол Вашадзе. На його думку, фільм Кустуріци буде далеким від реальності, принаймні з огляду на те, що кінострічку буде знято на основі відеоматеріалів осетинських журналістів. У свою чергу, міністр культури невизнаної Південної Осетії, яка сперлася на російські «багнети», Тамерлан Дзудцов заявив, що, на його думку, Кустуріца правдиво відобразить у кадрі події серпня–2008. Правдиво — з точки зору Цхінвалі та Москви? Схоже, що так. «Тут треба враховувати національний підхід. У Харліна все одно буде проамериканський фільм, як би він це не заперечував. Якщо їхня знімальна бригада прийде до нас, у них виникне цілком інше ставлення до цієї війни. Але ж група Харліна не приїде», — заявив Дзудцов.

«Це не документальний, а художній фільм, і не має значення, де знімати його, — відреагував Мірза Давітая в коментарі «УМ» на подібні закиди з південноосетинського боку. — Наш фільм базується на журналістських матеріалах та документах і максимально відобразить усе, що сталося в ті дні. До речі, частково дія фільму (хоч і не самі зйомки) відбуватиметься і в Південній Осетії». Оцінити фільм голлівудського режисера зможемо не раніше березня — саме на цей час запланована прем’єра кінострічки Ренні Харліна.

 

ДО РЕЧІ

Кінорежисери вже бралися знімати фільми про війну між Південною Осетією та Росією, з одного боку, та Грузією. Так, навесні цього року в Росії відбулася прем’єра фільму Ігоря Волошина «Олімпус Інферно», знятого в Абхазії. Деякі кінокритики відверто висловили своє «фе», назвавши кінострічку «поспіхом зліпленою агіткою». За сценарієм, молодий ентомолог Майкл зі США приїздить у Південну Осетію для зйомок фільму про рідкісний вид метеликів. Там він зустрічається з Женею, журналісткою, з якою вчився у московській школі. Вони вирушають у заповідник і встановлюють спеціальні камери для зйомок нічних метеликів. Уночі грузинські війська атакують Південну Осетію. Це фіксують «метеликові» камери. Майкл і Женя прориваються крізь грузинську лінію фронту в зруйнований Цхінвалі, аби «поставити крапку в інформаційній війні».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>