Армія, що й досі без «покрову»

15.10.2009
Армія, що й досі без «покрову»

Марш «Свободи» почався з мітингу в парку Шевченка. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Учора в Києві відбувся марш за визнання Української повстанської армії, організований Всеукраїнським об’єднанням «Свобода». Учасники акції, відзначаючи Покрову й 67–ту річницю створення УПА, виступили із вимогами присвоїти звання Героя України Степанові Бандері, визнати боротьбу УПА національно–визвольною боротьбою української нації та проголосити 14 жовтня державним святом.

Частина українського політикуму досі не готова визнати УПА силою, що боролася за волю України. Про це напередодні маршу заявив на прес–конференції голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок. «Визнання ОУН–УПА борцями за державну незалежність України означатиме докорінний перелом у новітній українській історії та фактично перекреслить УССР як окупаційну адміністрацію, насаджену Москвою. Визнання ОУН–УПА — це повний розрив із Москвою та визнання її історичним ворогом України. І саме цього бояться всі «помаранчеві», «білосердешні» та різні смугасті, прив’язані пуповиною до Кремля», — заявив праворадикал.

«Свобода» закликала Віктора Ющенка присвоїти Степанові Бандері звання Героя України в рік століття від його народження та півстоліття по смерті, тим більше що 2009–й — можливо, останній рік у найближчому майбутньому, коли державою керує Президент із українськими поглядами та шанобливим ставленням до УПА. Нагадаємо, у 2007–му Ющенко посмертно відзначив цим званням Романа Шухевича. А вчора він вшановував УПА на Волині (читайте на 2–й стор.).

«Повстанський» марш почався від пам’ятника Тарасу Шевченку. Навпроти Київського університету зібралося кілька тисяч прихильників УПА, переважно молодь із числа прихильників ВО «Свобода» — із націоналістичною символікою, у вишиванках, камуфляжних строях. Вони розгортали заготовлені плакати на підтримку УПА, траплялися й саморобні гасла. Деякі автобуси з регіонів під’їхали буквально в останній момент. Поруч вишикувалися ряди міліціонерів, по периметру університетського парку стояли машини МВС. «Цікаво, а драка буде?» — розмовляли випадкові перехожі. Неподалік, біля розбитого пам’ятника Леніну, отаборилися противники націоналістів із червоними прапорами.

Одним із перших виступив заступник голови «Свободи» Олександр Сич. «Я розумію, чому совєти боялися УПА, чому боялися німці. Але в незалежній державі, якщо люди сидять під прапором і гербом, під якими воювала УПА, вони мають визнати, що вони — у своїй державі, що в них є свої герої, — пан Сич агітував за визнання УПА. — Інакше мусимо визнати, що в державі є лише українські символи, а за зміст доведеться ще повоювати».

«Було нагороджено Шухевича, але чому не нагороджено Бандеру, який керував ОУН? — запитував у виступі Олег Тягнибок. — Він є героєм для всіх нас. І наша держава, якщо ми живемо не під окупацією, мусить визнавати своїх героїв».

Під кінець мітингу наперед колони підійшли хлопці з барабанами. Марш пройшов на Хрещатик. На майдані Незалежності відбувся концерт, у якому взяли участь гурти, які дотримуються націоналістичних поглядів: «Кому вниз», «Тартак», «Вій», «От Vinta», «Тінь сонця», «Дивні».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора вдосвіта, близько 6–ї ранку, в столичному Парку партизанської слави встановили березовий хрест — пам’ятний знак «партизанам, повстанцям, підпільникам — борцям за вільну Україну ХХ століття». «Ми прагнемо вшанувати усіх борців за вільну Українську державу, незалежно від того, під чиїм проводом і з якими ідеологічними настановами вони боролися за нашу спільну мету», — розповів «УМ» активіст Павло Зуб’юк.

Місце для встановлення пам’ятного знака обрали невипадково. «У дарницьких лісах, частиною яких є Парк партизанської слави, ще з 1920–х років діяли повстансько–партизанські загони, що боролись проти більшовицького режиму», — каже Зуб’юк. Він зазначає, що ранню годину для встановлення обрали, щоб не мати клопотів із адміністрацією парку. Бо дозволів на встановлення хреста не було. Тепер ідеться про його легалізацію. Тим часом учора о 17–й годині знак освятив священик.

Ініціатором акції виступила організація «Українська народна молодь» — молодіжний підрозділ УНП.