Львів гуртується

13.10.2009

Позавчора сесійну залу Львівської облради, що пам’ятає часи В’ячеслава Чорновола, заповнили сотні галичан. Приміщення обрали не випадково — свого часу саме звідси почалися процеси демократизації усієї України.

Представники провідних політичних організацій, партій та громадських рухів зібралися, аби дати належну оцінку тому, що твориться в країні. У залі, попри вихідний день, не було де яблуку впасти — прибулі делегати не могли розміститися, навіть заставивши кріслами всі проходи. На зборах були представлені чи не всі провідні українські партії. Не було хіба БЮТівців, «свободівців» та «регіоналів». Прибули й бунтівні рухівці з Полтави та Київщини, котрі не схотіли підкоритися «зрадницьким рішенням Тарасюка».

Президію очолили особи знакові не лише для Львова, а й для всієї України — академік Борис Возницький, політв’язні Юрій Шухевич, Іван Гель та Петро Франко, письменник Роман Іваничук, композитор Мирослав Скорик, академік Михайло Голубець та громадська діячка Ірина Калинець. Мета зібрання, як зійшлися усі присутні, — не допустити антиукраїнського реваншу і знищення україн­ської дер­жави за умов шаленого тиску Росії.

Саме ж засідання відкрили листом удови В’ячеслава Чорновола Атени Пашко, котра зараз перебуває у лікарні. «Ми мали різних президентів: псевдоукраїнського Кравчука і псевдоєвропейського Кучму. Сьогодні маємо нарешті дійсно українського президента з дійсно європейським цивілізаційним вибором — Віктора Ющенка, гуртуймося довкола нього. Українці мають довести, що вміють цінувати пророка у своїй Вітчизні, — закликала пані Атена. — Не повторюймо помилок минулого — не даваймо другого шансу антидержавним силам нас зламати... дух В’ячеслава Чорновола з нами. Його ідейний стяг сьогодні піднімає Віктор Ющенко».

Нардеп–«нашоукраїнець» Ярослав Кендзьор наголосив, що «зараз відбувається планомірний розвал усіх дер­жавних інституцій, насамперед обороноздатності», відтак потреби війська забезпечені лише на третину. Як нагадав пан Кендзьор, саме з ініціативи Тимошенко свого часу було звільнено і міністра оборони, і міністра закордонних справ. «Коли на українську книжку Прем’єр виділяє лише півтора мільйона гривень — це духовний геноцид», — каже екс–рухівець.

Легендарний політв’язень Юрій Шухевич наголосив, що в історії України ще не було настільки неукраїнської Верховної Ради, у котрій зараз лише жменька українців. «Єдиний, хто хоче відродити Українську Україну, українську мову та пам’ять, — Віктор Ющенко, — заявив син голов­нокомандувача УПА. — У цьо­му антиукраїнському шабаші вони бачать у ньому ворога».

Роман Іваничук чітко окреслив геополітичну ситуацію: «Ми загрожені не тому, що ми слабкі». Як зазначив видатний письменник, Майдан серйозно перелякав Москву, і зараз, аби Україна зазвучала в Європі, державу має очолювати справжній патріот.

Голова Львівського товариства політв’язнів і репресованих Петро Франко зазначив, що присутні «згуртувалися, бо мають у серці Бога та Україну». Він нагадав про часи страшного лихоліття, коли сталінським режимом було знищено сотні тисяч українців. «Якщо будемо голосувати за Януковича і Тимошенко, — продовжив колишній політв’язень, — ці часи можуть повернутися. Єдиний, хто не лукавить, — це Ющенко, і попри те, що нас страшать незначною підтримкою його, з ним буде 16—18 мільйонів українців».

Народний депутат І скликання Ірина Калинець вважає: Українську дер­жаву буде збережено, лише якщо Президентом буде Ющенко. «Коли я чула його виступ у Дем’янову Лазу (місці масових захоронень жертв сталінського режиму в Івано–Франківській області. — Авт.), у мене на очах виступали сльози. Ці слова, якщо вони не зворушать Україну, то вона — мертва», — емоційно заявила пані Калинець.

Зрештою всі присутні зійшлися на максимі, сформульованій у виступі КУНівця Миколи Пшевлоцького: «Це будуть не вибори — це буде момент істини. Саме Ющенко, попри всі нарікання на нього, не припустився жодної стратегічної помилки».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Львівська крайова організація Народного руху підтримує на виборах Віктора Ющенка як єдиного кандидата від національно–демократичних сил. Таке рішення ухвалили на зборах у неділю. За словами голови ЛКО НРУ Ярослава Пітка, «єдиним фактором консолідації суспільства зараз є саме Ющенко».

Днями львівські рухівці отримали листи від керівництва партії, «де було зазначено, що будь–які намагання партійних організацій на місцях будуть розцінюватись як порушення рішень центральних органів НРУ, статуту партії та чинного законодавства України». Та чи можуть 250 делегатів всеукраїнського з’їзду вирішувати, кого саме підтримує партія, не враховуючи думок тисяч рухівців!?» — обурено каже пан Пітко. За його словами, 27 районних парторганізацій Львівщини висловили свою підтримку саме Ющенку, натомість центральне керівництво партії відверто прихильне до БЮТ.