На майданах знову лунає «Ю–щен–ко!»

13.10.2009

Віче на підтримку діючого Президента «За Україну з Ющенком!» зібрало на центральному майдані Тернополя багатьох з тих, хто стояв тут із помаранчевими стрічками і прапорцями восени 2004–го, підтримуючи великий київський Майдан. Треба зазначити, що в Тернополі давно не було багатолюдного політичного зібрання, на якому б присутні слухали ораторів так уважно й схвильовано.

Народні депутати Іван Стойко, Лілія Григорович, Ксенія Ляпіна та Микола Кульчинський говорили про те, що люди, в принципі, знали й відчували, але підтвердження цього їм було важливо почути з вуст авторитетних народних обранців та кращих представників місцевої інтелігенції. Зокрема, про те, що єдиним справді українським і демократичним за своєю суттю кандидатом у президенти на майбутніх виборах є лише Віктор Ющенко. Той, хто, ризикуючи навіть власним життям, жодного разу не зрадив Україну, не збрехав її народові. Хто так багато зробив для повернення українцям їх національної свідомості, історії і культури. Хто насправді працює на благо держави, незважаючи на постійне паплюження й оббріхування з боку політичних суперників.

Чи не найбільше емоцій та оплесків викликав у тернополян виступ сивочолого професора з Харкова Івана Белебехи. «Вороги української незалежності вважають, що Ющенко — ще гірший за Бандеру, — звернувся він до віча. — То хіба ж це не найкраща оцінка його діяльності? Звичайно, він допускав помилки, але навіть з усіма ними Ющенко набагато цінніший для народу, ніж Тимошенко чи Янукович. Плюс він зробив набагато більше для утвердження України, ніж обидва її попередніх президенти, разом узяті. І я звертаюся сьогодні передусім до інтелігенції — не ховайтеся в такий відповідальний час за спини інших, не зраджуйте свій народ, а навпаки, допоможіть йому відрізнити правду від брехні й головне — від третьорядного. І якщо ви хочете, щоб Україна зберегла незалежність, — голосуйте за Ющенка і поясніть іншим, чому необхідно зробити саме так!»

На завершення віча його учасники ухвалили резолюцію про однозначну підтримку чіткої проукраїнської позиції Віктора Ющенка та звернулися до нього з проханням балотуватися на посаду Президента України на новий термін. А також звернулись до українських політиків, представників усіх гілок влади та лідерів національно–демократичних партій, громадських організацій і рухів, до всіх свідомих українців із закликом «проявити національну гідність, відкинути власні амбіції, об’єднатися та підтримати на наступних президентських виборах єдину кандидатуру, здатну захистити національні інтереси, — чинного Президента Віктора Ющенка».