Ольга Герасим’юк: Цей сезон для «плюсів» не вдалий

09.10.2009
Ольга Герасим’юк: Цей сезон для «плюсів» не вдалий

Ольга Герасим’юк змінила амплуа. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Глядачам каналу «1+1» ще минулої весни обіцяли показати документальний цикл та оновлений проект незмінної ведучої й автора програми «Без табу», нині депутатки Ольги Герасим’юк. Проте плани не реалізовано й нині. Чому — ми вирішили дізнатися про це безпосередньо в пані Ольги, яка в ефірі «Плюсів» задіяна останнім часом лише як член журі проекту «Танцюю для тебе» (другий сезон поспіль).

 

«Я знімаю корону...»

— Пані Ольго, для вас нинішньої ближчий формат соціальної журналістики чи розважальний?

— Я соціальний журналіст за формою й за змістом. Але я не гребую і розважальними форматами. Бо все залежить від якості. Людям потрібна і радість. І якщо це розвага цивілізована, якщо вона зі смаком — чого дуже мало у нас — це те, чого люди потребують. Люди хочуть сміятися, танцювати й радіти, вони хочуть жартувати. Тому я спокійно знімаю корону, кладу її десь на полицю, якщо зможу додати людям хоч трохи позитиву.

— Хто формує ваш образ у проекті «Танцюю для тебе»?

— Мені ніхто не допомагає. Це моя самодіяльність.

— Хто створює зачіску, підбирає вбрання?

— Я усе своє телевізійне життя працюю зі стилістом Віталієм Бого­словцем — ми придумуємо з ним зачіски; одяг — із Катериною Олішевською, яка зі мною співпрацює теж багато років. Усе це не має жодного стосунку до каналу.

Про розмиту концепцію

— З яких причин і в осінньому ефірі «Плюсів» не з’явилися анонсовані ще після нового року ваші соціально–документальні проекти?

— Я не запустила свою програму у новому телесезоні — нову чи стару — з різних причин. Одна з них, напевно, та, що продакшен каналу, з яким я співпрацюю, мусив би бути мобільнішим для того, щоб пристосуватися до моїх планів, оскільки я все ж таки працюю і в нашому парламенті, і в Раді Європи. Продакшен перебуває у процесі реформування. Щоб він працював, докорінно треба переглядати основи його організації: і наповнення, і персонал, і керівництво. Продакшен — основний цех каналу, і він має бути наповнений професіоналами, професійним підходом і професійним креативним менеджментом. Коли ці речі буде забезпечено, цей модуль буде успішним.

У мене перші місяці осені особливо напружені — це теж одна з причин. Але, напевно, не головна. Я бачу свій проект у впорядкованішому ефірі каналу «1+1» і сподіваюся, що це станеться після Нового року. Зараз я і моя група маємо угоду про співпрацю з каналом. Ми розробляємо проект. Щось казати заздалегідь — буде неправильно, тому що проект ми лише формуємо. Хочемо запропонувати його у новому сезоні — сподіваюся, більш вдалому сезоні для каналу. Так само чогось конкретного не можна сказати і про документальний цикл, місця для якого ми не бачимо на нинішньому каналі.

— Ви вважаєте нинішній сезон «Плюсів» невдалим?

— Для того щоб запропонувати вдалий проект для телебачення, потрібно дуже точно знати позиціонування і концепцію ефіру каналу. Зараз концепція каналу розмита. Маючи її, ми не можемо обґрунтовувати свій проект. Я і моя група звикли працювати для визначеної аудиторії на прийнятних для нас стандартах. Ці стандарти, сподіваємося, будуть запрова­джені на «Плюсах» у новому сезоні. Бо, на мій погляд, цей сезон для каналу не вдалий. Я вважаю абсолютно невдалим весь ефір нинішнього сезону. І працюю з «1+1» для того, щоб зробити свій внесок у виправлення ситуації. Тому ви бачите мене у суботньому ефірі, який я теж намагаюся зробити якіснішим.

«Кинув зерно в землю — чекай, допоки проросте»

— Уже другий рік «Плюси» працюють, керуючись правилами інфотейменту — інформації розваг. А ви кажете, що канал не визначився?

— Інфотеймент — це лише стиль. А концепцію треба формулювати. Треба визначити нішу, яку займатиме канал, позиціонування, чітко уявляти свою аудиторію. Якщо говорити, наприклад, про медіахолдинг Пінчука, то там чітко зрозуміло, що «Новий канал» — це молодіжна аудиторія, СТБ — сімейне мовлення, ICTV — це чоловічий канал із суспільно–політичним мовленням. Звичайно, рольо­ві задачі простіше виконувати у холдингу. Але й «1+1» має чітко з усім визначитися.

На каналі зараз ідуть кадрові зміни. Керівник департаменту програмування, який заявив, що цей сезон буде кращим в історії «1+1», на сьогодні там уже не працює. (Йдеться про Сергія Дем’янчука, якого днями призначили генпродюсером каналу TVi. За інформацією прес–служби каналу «1+1», звільнення Дем’янчука відбулося «за згодою сторін». — Авт.). Вважаю, що це абсолютно правильно. Тому що ця людина була відповідальною за правильні закупки, позиціонування, програмування. Процес, на мою думку, пішов. Я намагаюся брати в ньому посильну участь — наскільки мені дозволяє моя позиція.

— Ви знаходите підтримку зі сторони керівництва каналу?

— Я не нав’язую свої смаки і своє бачення, і ще, не дай Бог, свій вплив. Я співпрацюю з керівництвом каналу як творча одиниця, людина, яка була пов’язана з «Плюсами» досить довго, працювала генеральним продюсером «1+1». Я маю досвід, команду, багатьох людей, з якими можу порадитися з телевізійних питань, тому я пропоную своє творче телевізійне бачення. І воно з вдячністю приймається. Інша справа — як усе реалізується. Проте вважаю, якщо кинув зерно в землю, то треба почекати, допоки воно проросте. На даний момент не можу сказати, що я воюю односторонньо. Навпаки, ми з керівництвом каналу в стані діалогу.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>