Згадала все

09.10.2009
Згадала все

Герта Мюллер. (Фото Рейтер.)

Нобелівський комітет назвав лауреатом премії з літератури німецьку письменницю Герту Мюллер. Це авторка, яка засобами концентрованої поезії та правдивої прози змальовує картину життя знедолених, йдеться у прес–релізі комітету.

Нагорода для Герти Мюллер не стала несподіванкою. Букмекери вважали, що найбільші шанси на перемогу має вона та ізраїльський письменник Амос Оз. Хоча великі шанси мали також імениті письменники Умберто Еко, Мілан Кундера чи рок–бард Боб Ділан.

Герта Мюллер народилася 17 серпня 1953 року в місті Нітцкидорф у Румунії, в якому компактно проживали німці. Її батько в роки Другої світової служив у дивізії СС. Багато румунських німців після закінчення війни були депортовані до Радянського Союзу, така доля спіткала і майбутню матір Герти — жінка провела п’ять років у трудовому таборі на території України. Останній, цьогорічний, роман Герти Мюллер Atemschaukel якраз і присвячений долям вивезених до СРСР румунських німців.

У 1973—1976 роках Герта Мюллер вивчала німецьку та румунську літератури в університеті міста Тімішоара. У цей час вона належала до гуртка молодих етнічних німців, які не сприймали диктатуру Чаушеску та мріяли про свободу. Після закінчення навчання Герта працювала в 1977—79 роках перекладачкою на машинобудівному заводі. Її звільнили за відмову стати інформаторкою таємної спецслужби «Секурітате».

У літературі Герта Мюллер дебютувала 1982 року як письменниця збіркою коротких оповідань Niederungen, яку заборонила цензура в Румунії, а з’явилася друком вона у 1984 році в Західній Німеччині. Цього ж року в Румунії видали її перший роман Druckender Tango. В обох цих книгах письменниця змальовує життя німецької меншини в маленькому румунському селі. Румунська критика «рознесла» ці твори, але в Німеччині рецензії були позитивні. Невдовзі авторці взагалі заборонили видаватися у Румунії. 1987 року Герта Мюллер разом зі своїм чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, емігрувала до Німеччини. На історичній батьківщині її нові твори з’являлися майже щороку.

Мюллер активно читає лекції в університетах багатьох країн світу, зокрема Великій Британії, США, Швейцарії. Тепер письменниця мешкає в Берліні, викладає у столичному Вільному університеті. Її доробок нараховує два десятки романів, прозових та поетичних збірок, багато з яких перекладені на інші мови світу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>