Як «гасили» «Гарячу республіку»

09.10.2009
Як «гасили» «Гарячу республіку»

Віктор Ющенко визнав, що маневри проведено блискуче, але військо потребує підтримки як ніколи. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учорашні маневри на Донузлаві під Євпаторією по суті стали заключним акордом цьогорічного вишколу всіх наявних компонентів Військово–Морських сил України, себто кораблів, авіації, морської піхоти та берегових військ. Звичайно ж, з урахуванням нинішнього мізерного фінансування як подібних заходів, так і Збройних сил узагалі.

У повітрі, на озері та на його північному березі, поблизу селища Новоозерне, де розташована Південна військово–морська база, вояки розіграли динамічний сценарій можливих дій угруповання різнорідних сил флоту за директивою командувача міжнародних сил в умовній «Гарячій республіці». Це — сценарій класичної миротворчої операції за ООНівським мандатом. Організатори навчання виходили з оперативних можливостей ВМС, а також армійської авіації Сухопутних військ і штурмової авіації Повітряних сил ЗСУ, які були задіяні в тактичних інтересах моряків.

Почали дійство екіпажі Сакської морської авіаційної бригади. На вертольотах Ка–27 і літаках–човнах Бе–12 вони спершу десантували рятувальну парашутну групу, гідроакустичну станцію для пошуку підводних об’єктів, а згодом і морських розвідників. Далі на швидкохідних катерах у район виконання завдання прибула диверсійно–розвідувальна група «котиків» — бойових плавців. Хлопці на ходу у спецспорядженні пірнули під воду, щоб уже на березі «розібратись» із передовим спостережним пунктом умовного супротивника й провести глибинну розвідку району.

Бійців основних підрозділів доставили десантні кораблі «Костянтин Ольшанський» і «Кіровоград» під прикриттям вертольотів вогневої підтримки Мі–24. Цьому передувало очищення акваторії озера від усіляких «сюрпризів» — так зване проведення за тралами базовим тральщиком «Мелітополь», а також захоплення плацдарму десантно–штурмовою ротою Феодосійського батальйону морської піхоти.

Розв’язка амфібійної складової і загалом усієї миротворчої операції настала тоді, коли «морпіхи» і «береговики» двома потужними хвилями увійшли в «контакт» із незаконними озброєними формуваннями з метою їх блокування. «Нашим» у цьому плані допомогли парашутисти–розвідники, які висадилися в тилу «супротивника». В обов’язки розвідників входила й евакуація з поля бою всіх «поранених» та «некомбатантів».

У навчаннях узяли участь 1225 осіб, було задіяно п’ять кораблів, 15 літаків та вертольотів, 89 одиниць авто–, броне– та спецтехніки.

За такою «війнушкою» в районі лиманного озера безпосередньо спостерігали чинний начальник Генштабу — головкомандувач Збройних сил Сергій Кириченко, котрий, як відомо, у понеділок подав рапорт і наразі офіційно проходить обстеження у військово–лікарській комісії на предмет звільнення зі служби за станом здоров’я, та його прямий начальник — Верховний голов­нокомандувач Президент Віктор Ющенко. Учорашні навчання по суті були своєрідним звітом генерала армії Кириченка перед Президентом щодо дійсного стану справ в українському війську.

У коментарі журналістам Віктор Ющенко повідомив, що генерал Кириченко виклав йому мотиви свого бажання полишити військо, і вони Президентові зрозумілі. «Але це складне питання, що розглядається», — сказав Верховний головнокомандувач. Також В. Ю. вручив пам’ятні подарунки кращим учасникам тактичних навчань.

 

ІНСПЕКЦІЯ

В інтерв’ю журналістам Віктор Ющенко високо оцінив продемонстрований у ході тактичних та тактично–спеціальних навчань професійний рівень військовослужбовців. За його словами, військові моряки і представники інших родів військ показали виняткову ефективність взаємодії при вирішенні бойових завдань. «Сьогоднішні навчання проведені блискуче, — відзначив Ющенко. — Навчання засвідчують, що українське військо має високий ступінь професійної підготовки, високий патріотизм та дух». Він наголосив, що сьогодні армія і флот із повною відповідальністю підходять до виконання свого конституційного обов’язку перед українським народом та, як ніколи, потребують всілякої підтримки.

Крім спостереження за маневрами навколо «Гарячої республіки», глава держави вчора також ознайомився з організацією матеріально–технічного забезпечення плавскладу Військово–Морських сил України. Віктор Ющенко спостерігав за завантаженням протикорабельних крилатих ракет «Терміт», торпед СЕТ–65 та зенітних керованих ракет 9М–33М «Оса» на корвети ВМСУ. Він також мав змогу побачити завантаження мінного боєзапасу та пального на морські тральщики.

Президент ознайомився з ходом розробки та процесом створення вітчизняного корабля класу «корвет».

Учора ж глава держави, перебуваючи в Криму, оцінював фахові можливості військовиків у царині охорони здоров’я — відвідав один із найстаріших у країні і, певно, найкращий у Криму Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. Пирогова.