Дію скасовано

08.10.2009

До нових ліків треба підходити з обережністю — подумали американські вчені й знайшли підстраховку для «просунутих» медиків. Дослідники виявили антидот до препаратів, які тільки починають застосовувати у клінічній практиці, повідомляє агенція «Медлінкс.ру». Найбільше специфічна речовина знадобиться тим пацієнтам, у яких при лікуванні новітніми препаратами проявлятимуться побічні ефекти.

Дія антидоту досить проста. Наприклад, якщо пацієнт має серцево–судинні захворювання, то перед ангіопластикою (хірургічна операція з відновлення чи реконструкції звужених або повністю блокованих артерій) йому навмисне дають розріджуючі кров препарати. Однак їхня дія іноді «зашкалює», тож замість простого запобігання виникненню тромбів під час операції у багатьох хворих розвиваються кровотечі. «Якщо в такому випадку лікар має під рукою антидот, то лікування стане безпечнішим», — відзначає дослідник медичного центру при Університеті Д’юка Брюс Саленджер.

Цікаво, що віднайдена ним речовина не тільки обертає дію «розріджуючих» препаратів. Згідно з дослідженнями Саленджера, антидот діє проти цілого класу нових препаратів — аптамірів, які побудовані на молекулах нуклеїнових кислот. Дія більшості лікарських засобів спрямована проти білків. А в цьо­му випадку на білки діє РНК. У нормальному стані в організмі людини РНК зустрічається тільки всередині клітин. Саме цю особливість і використовує антидот: він впливає винятково на нуклеїнові кислоти, які перебувають поза межами клітин. «Він вбирає їх, як губка», — пояснює дослідник.

Учені перевірили дію антидоту «в пробірці» на восьми різних препаратах класу аптамерів і з’ясували, що він пригнічував їхню дію. Для більшої впевненості дослідники провели експеримент і на поросяті, якому до того давали препарати для розрідження крові. При застосуванні антидоту ефект медпрепаратів вдалося повністю усунути.

На сьогодні лише один препарат класу аптамерів затверджений управлінням із контролю за якістю харчових продуктів та лікарських засобів США. Це «макуген», який застосовують при віковій дегенерації жовтої плями. Однак, за словами Саленджера, ще низка препаратів цього класу також проходить випробування. «Ми вважаємо, що це відкриття не лише суттєво розширить список хвороб, які можна лікувати за допомогою аптамерів, а й зробить таке лікування безпечним», — підсумував учений.