«Привіт» з епохи бронзи

07.10.2009

Легендарний острів укотре потішив археологів доісторичною знахідкою. Причому на культову споруду запоріжці наштовхнулися випадково: шукали могилу віце–адмірала Наума Синявіна, котрий, вважають деякі історики, з 1738 року покоїться саме на Хортиці, а наштовхнулися на древнє святилище. Облаштоване воно у формі культових кам’яних кілець. Тут, вважають фахівці, в давні часи поклонялися Сонцю і Місяцеві.

Генеральний директор національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, коментуючи новину в розмові з кореспондентом «УМ», зауважив, зокрема, що остаточні висновки щодо віку знахідки будуть зроблені лише по завершенні розкопок (орієнтовно — наприкінці жовтня чи принаймні у листопаді): «Наразі можна сказати, що це дуже цікава кам’яна конструкція віком щонайменше у кілька тисячоліть. Останніми днями «пішли» матеріали різних часів... Упереміш із матеріалами епохи бронзи «полізла» кераміка начебто ще скіфського часу, тому не можна виключати, що знайдемо об’єкт ще скіфських часів. Розкопки тривають».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Принагідно керівник заповідника повідомив подробиці проведеного на Хортиці всеукраїнського фестивалю дерев’яних скульптур. Майстри з усієї України творили з дерева фігури, які потім були продані на благодійному аукціоні. З–поміж покупців найщедрішим виявився запорізький бізнесмен Володимир Кальцев: за оживленого у дереві язичницького бога Хорса він виклав рекордну для цих торгів суму — 27 тисяч гривень. Стартова ціна інших лотів також була вельми високою — вісім тисяч. За підсумками торгів «Хортицький Водяний» Гульнари Шевченко, приміром, здорожчав до двадцяти тисяч гривень, а за «Трипільську Венеру» 21500 гривень виклав бізнесмен Валерій Черкаска. По двадцять з лишком тисяч організатори аукціону виручили також від продажу «Жінки з яблуком» сумчанина Олексія Шевченка і «Козацьких клейнодів» Сергія Дишльового із Запоріжжя. Дешевше обійшлося доручення до аукціону діючому заступнику голови Запорізької ОДА Геннадію Фуксу: за вісім тисяч він придбав диптих (виставляли лоти не лише зі скульптурними композиціями) польського художника Антонія Врублевського, відомого у Європі творчим ноу–хау — використання у своїх роботах землі з різних куточків планети.

Проведення аукціону принесло його організаторам назагал близько 180 тисяч гривень — більше очікуваного. Виручені кошти, повідомив гендиректор «Хортиці» Максим Остапенко, підуть на добудову церкви і внутрішнє оздоблення об’єктів історико–культурного комплексу «Запорозька Січ». Музейникам доводиться «викручуватися» за допомогою таких благодійницьких фестивалів, адже з держбюджету 2009 року навіть на планове облаштування заповідника не було виділено жодної гривні! Поточного року зі столиці кошти надійшли тільки для виплати зарплати, досить мізерної, та оплати комунальних послуг — і то лише половини виставлених рахунків.