Здрастуй, зброє!

06.10.2009

Уважніше придивитися до нічим не примітного пункту прийому металобрухту, що розташований в одній із промзон міста Херсона, правоохоронців змусив шокуючий випадок. 50–річний працівник загинув при спробі розрізати снаряд, який зберігався на цій базі. На місце трагедії одразу ж виїхав зведений загін оперативників МНС, міліції, СБУ, військової прокуратури та інспекції з охорони праці. Через добу з’ясувалося, що на базі, призначеній для зберігання утильсировини та металобрухту, якимось чином опинилось кілька тонн сучасних боєприпасів різної модифікації та призначення. На папері снаряди проходили як металобрухт, проте насправді це був цілком «робочий» арсенал. Військові експерти змогли знайти тут боєздатні ракети, міни і навіть знамениті «голчасті» бомби, які не так давно надійшли на ринок боєприпасів і мають здатність при вибуху розкидати осколки в радіусі кількох кілометрів.

Фахівці припускають, що багато чого з цих «іграшок» було свого часу викрадено з якогось армійського арсеналу і підпільно доставлено в Херсон для зберігання і подальшого використання у своїх цілях. На користь цієї версії говорить те, що відразу ж після того, як пунктом прийому металу зацікавилися правоохоронні органи, господарі цієї «точки» разом із головним бухгалтером зникли в невідомому напрямку. Однак директора підприємства було вчасно взято під варту. На допиті він підтвердив, що уклав договір із однією з фірм про вивезення утилізованих боєприпасів з відомих складів біля села Новобогданівка, що в Запорізькій області. Боєприпаси цілком легально доставляли в Херсон цілими вантажівками, час їх прибуття було відзначено у спеціальному журналі.

«На склад у Херсоні, згідно з документами, встигли завезти 140 тонн мін, ракет і снарядів. Але був ще склад у місті Таврійську, де так само ще має зберігатися 70 тонн подібних «іграшок», — розповів «УМ» прокурор Херсонської області Василь Черніков. — Перед відправленням на демонтаж та утилізацію боєприпаси мали перевірити бійці МНС, їх безпеку повинен підтверджувати спеціальний акт. Однак з якоїсь причини цього зроблено не було, й небезпечні снаряди так і поїхали до Херсона з вибуховими пристроями всередині. Тепер саперам доведеться перевіряти вміст усіх складів на предмет наявності небезпечних знахідок».

Наразі компетентні органи з’ясовують, як так трапилось, що ніким не перевірені бойові снаряди у такій кількості опинилися у самісінькому Херсоні. За фактом незаконного зберігання вибухівки вже порушено кримінальну справу за статтею 263 Кримінального кодексу України.