Звання не продаються

06.10.2009

Минулої п’ятниці на Банковій оприлюднили результати перевірки Генпрокуратурою можливих фактів корупції з боку чиновників секретаріату Президента при присвоєнні дер­жавних нагород. Нагадаємо, місяць тому народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко заявив в одному з інтерв’ю, що на Банковій за чималі гроші роздають державні нагороди та звання, включно із найвищим — Героя України, і «такса» на це звання складає нібито 5 мільйонів доларів. Днями прес–секретар глави держави Ірина Ванникова повідомила, що Генеральна прокуратура не знайшла підтвердження фактів корупції при присвоєнні державних нагород.

Крім того, зазначається у листі в. о. Генпрокурора Сергія Винокурова, у Генпрокуратурі допитали БЮТівця Андрія Сенченка. Той пояснив, що інформація про корупцію при присвоєнні нагород, озвучена ним у ЗМІ, «є його особистою думкою, ніяких доказів таких фактів у нього немає», через що, власне, Сенченко й не збирався звертатися до правоохоронців із метою порушення кримінальної справи. Зрозуміло, що на підставі цього на Різницькій не бачать підстав для продовження розслідування і вважають, що оприлюднена недостовірна інформація може бути оскаржена в судовому порядку.

Цікаво, що постійний інтерес до цього скандалу виявляв екс–голова секретаріату Президента Віктор Балога, який робив гучні заяви під час перевірки Генпрокуратурою депутатського словоблуддя. Хто як не глава президентської канцелярії має знати про наявність або відсутність подібних фактів, тим більше що донедавна саме він документально супроводжував подання на нагородження. «Без Балоги тут не обійшлося, цей скандал він намагався роздмухати, — зазначив у коментарі «УМ» Герой України, голова асоціації «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан, який отримав почесне звання півтора місяця тому.

До речі, пану Мостіпану дуже імпонує цьогорічна компанія Героїв України (загалом це звання отримало у 2009 році 11 осіб), і його вкрай обурюють натяки, ніби хтось із них міг звання купити: «Ви подивіться на прізвища — тут є і народні, і заслужені! Багато хто навіть не має таких грошей, щоб звання купувати! А хто їх має, той себе поважає і за нагороди платити не буде!».

Олександру Мостіпану звання Героя присвоїли за новації та високі здобутки у тваринництві та садівництві. Його підприємство у квітні відвідував Президент, коли сам господар перебував на лікуванні за кордоном. «То про яку корупцію тут можна говорити? — питає Мостіпан і додає. — Скажу відверто, я навіть не знав, якою буде нагорода, адже мою кандидатуру висунула Київська облдержадміністрація. А потім один чиновник подзвонив і по секрету сказав: ти йдеш на Героя. Хоча я до останнього не вірив, що це відбудеться».