«Сміттєву блокаду» прорвали

03.10.2009
«Сміттєву блокаду» прорвали

(з сайту teren.uaforums.net.)

Після майже двомісячної тупикової ситуації з Тернополя нарешті почали вивозити відходи. Але аж ніяк не на якийсь новий полігон на території області, як це не раз обіцяла влада. А на те саме скандальне Малашівське сміттєзвалище, з блокування дороги до якого мешканцями навколишніх сіл усе й почалося. Річ у тім, що вступили в силу два важливі судові рішення за позовами тернопільської міської влади. Одним із них дії селян визнані незаконними, а іншим — скасовано рішення екологічної інспекції про закриття сміттєзвалища, прийняте ще у 1996–му. Як виявилося, останнє практикується законодавством у випадках, якщо ситуація загрожує ще більшим екологічним лихом.

Керуючись двома вищезгаданими судовими рішеннями, до Малашівців прибув «загін» судовиконавців та міліції, який силою примусив селян звільнити шлях для сміттєвозів. Бійки не було, але без штурханини та дрібних інцидентів не обійшлося. Відтак мешканці Малашівців та інших навколишніх сіл погрожують добиватися у прокуратури відкриття кримінальної справи, оскільки наполягають на незаконності вивезення сюди побутових відходів із Тернополя. Підтримує селян у цьому і Малашівська сільська рада. Протилежна ж сторона стверджує, що чинить абсолютно законно та додає, що про поновлення функціонування сміттєзвалища селян попереджали ще місяць тому.

За захистом «блокувальники» звернулись і до голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря, після чого той особисто виїхав на місце скандалу і пообіцяв перевірку всіх випадків застосування фізичної сили з боку правоохоронців. Також «губернатор» пробував переконати людей, щоб потерпіли і не перешкоджали вивезенню сміття ще місяць, після чого, мовляв, обов’язково буде знайдено інший вихід із ситуації. Чижмарь уже звернувся з клопотанням до уряду України про виділення 20 мільйонів гривень для монтажу лінії з пресування і пакування твердих побутових відходів. А поки що сміття з міста й надалі вивозитимуть у супроводі міліції.