НОВИНИ ПЛЮС

03.10.2009

Індонезія благає про допомогу

Кількість жертв серії потужних землетрусів, які сталися на індонезійському острові Суматра в середу та четвер, станом на вчорашній день зросла до 1 100 осіб. Кілька тисяч людей залишаються під руїнами будинків у місті Паданг, де зруйновано три чверті будівель. Більше двох тисяч осіб отримали поранення і перебувають у тяжкому стані. У потерпілих районах люди залишаються без питної води, електрики та зв’язку. З остраху перед черговими поштовхами мешканці не повертаються навіть до вцілілих будинків, а місць у наметових містечках не вистачає. Влада Індонезії робить усе можливе, але не в змозі впоратися з лихом такого масштабу, тому звернулася з проханням про допомогу до міжнародної спільноти. Допомога з–за кордону вже надходить.

Ірландські «ні» і «так»

Учора в Ірландії відбувся повторний референдум із питання ратифікації Лісабонської угоди, яка покликана більше структуризувати ЄС та розширити зв’язки між 27 країнами–учасниками Євросоюзу. Голосування закінчилося опівночі за київським часом.

У червні минулого року на першому референдумі ірландські виборці відхилили Лісабонську угоду, але опитування громадської думки напередодні другого плебісциту свідчать, що цього разу угоду підтримають близько 60 відсотків. Із 27 країн ЄС Лісабонську угоду наразі не ратифікували також Польща і Чехія, але там законодавство не вимагає виносити її на загальнонаціональне голосування, достатньо схвалення у парламентах.

Розвал правлячої коаліції Румунії

Румунія залишилася без уряду після того, як зі складу кабміну вийшли всі міністри від Соціал–демократичної партії (СДП) — на знак солідарності з відправленим у відставку міністром внутрішніх справ Даном Ніко. Нагадаємо, прем’єр–міністр Еміль Бок, який репрезентує другого коаліційного партнера — Демократично–ліберальну партію (ДЛП), усунув Бока за його висловлювання про те, що ДЛП готується до фальшування президентських виборів 22 листопада на користь діючого президента Траяна Бесеску. Коаліція СДП і ДЛП протрималася лише 10 місяців після її створення за результатами парламентських виборів. Розпад уряду незадовго до президентських виборів ставить Румунію на край глибокої кризи.

Придністров’я хоче в Росію

Лідер невизнаної Придністровської Молдавської республіки Ігор Смирнов на прес–конференції в Тирасполі заявив, що ПМР не збирається вести курс на зближення з Молдовою і готова увійти до складу Російської Федерації. За словами Смирнова, Тирасполь вестиме переговори з новим керівництвом Молдови тільки з урахуванням результатів референдуму 2006 року (тоді 97,2% виборців проголосували за незалежність ПМР і її подальше приєднання до Росії).

Вони будуть жити до 100 років

Автори наукового дослідження, результати якого подані в популярному медичному часописі «Ланцет», стверджують, що половина немовлят, котрі тепер народжуються в розвинених країнах світу, доживуть до 100 років. Вчені констатують: упродовж останніх 50 років кількість мешканців 30 найбагатших країн світу, які перетинають 80–річний рубіж, подвоїлася. У 1950–му ймовірність дожити до віку 80—90 років становила в середньому 15–16 відсотків для жінок і 12 відсотків для чоловіків. 2002 року ці показники становили вже відповідно 37 і 25 відсотків. Отож учені говорять, що тепер старість поділяється на дві фази — рання і пізня.

Предок людини — не мавпа, а Арді

Учені виявили і докладно описали новий вид прямоходячих істот, що жили в Африці 4,4 млн. років тому. Знайдені в Ефіопії останки прямоходячих істот виду Ardipithecus ramidus стали довгоочікуваною «відсутньою ланкою» в ланцюжку еволюції людини. Вони доводять, що сучасні мавпи і люди — дві різні гілки еволюції.

Про сенсаційну знахідку оголошено в спеціальному випуску авторитетного журналу «Скаєнс». Повідомляється, що міжнародна група фахівців знайшла понад 110 фрагментів кісток (вони належали щонайменше 36 особинам) і добре збережений скелет особи жіночої статі — їй дали ім’я Арді. Арді важила близько 50 кг і мала зріст 1,2 м. Її скелету властиві як примітивні риси, властиві загальним предкам людини і мавп, так і прогресивні ознаки, що зустрічаються тільки у предків людини і яких немає в нинішніх людиноподібних мавп. Тепер учені можуть точно стверджувати, що горили і шимпанзе — не предки людини.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>