Арматура й наручники стали експонатами

01.10.2009

Шматки арматури, кастети, балончики з газом, пластикові наручники, каміння, гільзи та велика кількість фотографій — відтепер ці предмети прикрашають одну з експозицій музею, що відкрився на коньячному заводі «Таврія». Приурочили відкриття до 80–річчя з дня заснування новокаховського підприємства. Директор музею Анатолій Яковлєв протягом тривалого часу збирав раритетні матеріали, що пов’язані з історією «Таврії».

«Найскладніше було дістати інформацію про те, як у далекому 1889 році вихідці зі швейцарської колонії Шабо придбали на Херсонщині піщану землю й заклали на ній виноградники, — розповів «УМ» Анатолій Яковлєв. — Ну а створити окрему експозицію, яка присвячена нещодавньому нічному побоїщу за «Таврію», запропонували мої земляки. Люди особисто допомагали, щоб ця сторінка історії нашого підприємства не була забута з часом».

Зараз у музеї можна побачити й навіть помацати «зброю», що використовувалася під час захоплення заводу, а також відтворити перебіг подій на стендах із фотографіями. З великою цікавістю поставилися до ідеї відкриття народного музею на заводі «Таврія» нащадки швейцарських колоністів, тих, що 120 років розпочинали виноградарство в степах Таврії. Гості з Німеччини й Росії приїдуть у Нову Каховку 2 жовтня на торжества з приводу 80–річчя заводу. На згадку про іменитих предків іноземні гості відкриють стелу в селищі Основа, недалеко від Нової Каховки. На ній золотими буквами будуть вигравірувані прізвища перших виноградарів Херсонщини.