НОВИНИ ПЛЮС

01.10.2009

За заперечення радянської агресії — до в’язниці

Заперечення радянської та нацистської агресії по відношенню до Литви, публічне виправдання окупації, злочинів цих країн проти людяності, геноциду та заперечення воєнних злочинів можуть мати за наслідок штраф, арешт і навіть ув’язнення терміном до двох років — таку поправку до Кримінального кодексу, що була запропонована депутатом–консерватором Вілією Алекнайте–Абрамікене, підтримав позавчора 41 член Сейму Литви, 13 голосували проти та 25 утрималися. До повного прийняття поправка повинна пройти ще голосування у двох читаннях.

Цунамі в Тихому океані

Землетрус силою 8,3 бала за шкалою Ріхтера, який стався вчора в південній частині Тихого океану, викликав шестиметрові хвилі цунамі, що вдарили по архіпелагу Самоа. Він розташований між Австралією та Латинською Америкою. Кілька сіл на узбережжі були повністю знищені. Також повністю знищена туристична інфраструктура Самоа. Влада попередила про можливі наступні цунамі. За попередніми даними, загинуло щонайменше 100 осіб, десятки вважаються зниклими безвісти, сотні отримали поранення. Серед загиблих є іноземні громадяни: семеро австралійців, двоє корейців та один новозеландець. Найбільше потерпів головний острів архіпелагу Уполу, на якому розташовані розкішні готелі та туристичні комплекси. Цунамі досягло також Нової Зеландії, але мешканці встигли втекти в гори. Попередження про цунамі також було оголошено на Гавайських островах. Президент Барак Обама оголосив на Східному Самоа, яке належить США, стан природної катастрофи.

«Кетсана» завітав до В’єтнаму

Тайфун «Кетсана», який минулого тижня викликав трагічні за наслідками повені на Філіппінах, учора досяг узбережжя В’єтнаму. Вже перші його удари по приморських регіонах провінцій Куангнам і Тхиатхієн–Хює забрали життя щонайменше 23 осіб. Перед наближенням тайфуну було проведено масштабну евакуацію населення, а всі промислові рибальські траулери отримали наказ повернутися до портів.

Перший клоун у космосі

Космічний корабель «Союз ТМА–16», який учора стартував із космодрому Байконур, виведено на задану орбіту. У перших числах «Союз» пристикується до Міжнародної космічної станції. На його борту перебувають два космонавти — росіянин Максим Сураєв та американець Джеффрі Уїльямс — і космічний турист із Канади Гі Лаліберте. Останній є сьомим в історії космонавтики космічним туристом. Він проведе в космосі 12 діб. Лаліберте — канадський мільярдер, власник найвідомішого циркового колективу світу «Цирк Сонця», подарував сам собі політ у космос за 35 млн. доларів США на своє 50–річчя. Своє перебування в космосі він назвав «гуманітарно–поетичною місією». Лаліберте пообіцяв смішити космонавтів (для кожного з них він прихопив до космосу клоунські носи), а також проводити для мешканців Землі поетичні читання, які будуть транслюватися по інтернету.

Смерть у церкві

Щонайменше 23 особи загинули та 60 отримали поранення вчора внаслідок руйнації тимчасової церкви в Непалі. Приблизно 1500 прочан із числа тих, які прибули до міста Даран, що приблизно за 400 кілометрів на південний схід від столиці країни Катманду, на християнське релігійне свято, залишилися ночувати в тимчасово збудованій із бамбуку та інших легких матеріалів церкві. Підлога приміщення не витримала такого навантаження: спочатку завалилася одна зі стін храму, а потім і дах. Серед загиблих є діти.

«Кримінальне чтиво» і кримінальні дії

Американський кіносценарист Роджер Евері засуджений до одного року позбавлення волі за водіння автомобіля у нетверезому стані та спричинення смерті з необачності. Слідство встановило, що в січні минулого року Евері, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння за кермом автомобіля «Мерседес», втратив керування над автомобілем на швидкості 160 кілометрів за годину і врізався в телеграфний стовп. Унаслідок ДТП загинув приятель сценариста — 34–річний італієць Андреас Ціні, а дружина Евері, яка також перебувала в авто, вилетіла з машини, але відбулася легкими травмами. Прокурор вимагав для 44–річного Евері 11 років ув’язнення, але суд урахував те, що в підсудного раніше не було проблем із законом, що він визнав свою вину та виплатив велику компенсацію родичам загиблого. Евері написав спільно з Квентіном Тарантіно сценарій оскароносного фільму «Кримінальне чтиво», він також був співавтором сценарію першої режисерської роботи Тарантіно «Скажені собаки», написав сценарії кінохітів «Сайлент–Хілл» та «Беовульф».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>