У пошуках управи

01.10.2009

Парламентська Асамблея Ради Європи вважає, що Росія свідомо не виконує рекомендації Ради Європи щодо наслідків війни з Грузією. Про це йдеться у доповіді, що була схвалена на засіданні ПАРЄ, — «Війна між Грузією та Росією: ситуація через рік». «Невиконання Росією вимог Ради Європи свідчить про відсутність політичної волі для правильної оцінки наслідків війни, що неприпустимо для країни–члена Ради Європи», — цитує доповідь агенція УНІАН.

У документі депутати висловили стурбованість тиском та провокаціями, що чиняться на адміністративних кордонах Абхазії та Південної Осетії. На переконання Асамблеї, це може призвести лише до дестабілізації ситуації в регіоні. ПАРЄ висловила стурбованість, що Росія, а також влада Абхазії і Південної Осетії не допускають у гарячі регіони представників моніторингової місії ЄС.

Депутати також констатували, що фактичний перехід контролю за кордонами Абхазії та Південної Осетії до прикордонних військ ФСБ Росії призводить до подальшого відтоку етнічних грузинів із Галійського району Абхазії та Ахалгорського району Південної Осетії. Представники ПАРЄ закликали Росію до кінця року забезпечити необмежений доступ моніторингової місії ЄС до Абхазії та Південної Осетії, а також забезпечити свободу пересування громадянам Грузії через адміністративні кордони обох регіонів.

У контексті кавказького конфлікту порушували й «українське питання». Зокрема, член ПАРЄ від України Григорій Омельченко закликав побудувати дискусію таким чином, щоб «уникнути в майбутньому чергової воєнної агресії Росії або іншого збройного конфлікту в Європі». Народний депутат від БЮТ Омельченко зауважив: «Застосування російських збройних сил на території інших держав уже узаконила Державна дума Росії. Окремі російські політики вже з погрозами заявили, що у випадку порушення прав громадян в інших країнах, у ці країни буде висаджено повітряний десант і введено бронетехніку для захисту «русскіх». У цьому сенсі Омельченко нагадав про проблеми Криму і те, що там стихійно роздаються російські паспорти. «Це робиться з однією метою: перетворення незалежної та суверенної України на державу–сателіт Росії, а української нації — просто на мешканців України, збереження своєї військової бази в Севастополі, блокування вступу України до НАТО і ЄС, ліквідації в Україні свободи та демократії, які є більмом на оці кремлівської влади», — наголосив Григорій Омельченко. Депутат закликав Європу не допустити втручання Росії в українські справи і гарантувати недоторканність наших кордонів. «Зробивши це, Європа захистить своє майбутнє», — підкреслив Омельченко.