Віктор Ющенко: Я виграю вибори

01.10.2009
Віктор Ющенко: Я виграю вибори

Віктор Ющенко дав прес–конференцію на свіжому повітрі. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Незважаючи на прохолодну погоду, дві години на зеленій галявині у дворі секретаріату Президента для журналістів пролетіли швидко. На підсумковій щоквартальній прес–конференції глави держави представники ЗМІ встигли поставити Вікторові Ющенку багато запитань, серед яких було чимало гострих. Президент наприкінці подякував за те, що терпляче слухали й мерзли.

 

Про свої шанси на виборах

«Якщо говорити просто — я виграю вибори. В мене немає сумнівів, — наголосив Віктор Ющенко. І зазначив: — Якщо я цього не зроблю — для мене це ніколи не буде трагедією. Але я повинен до кінця чинити так, як громадянин, який любить цю державу. І сказати людям: шановна громадо, у вас є вибір — або йти назад з іншими кандидатами, або вперед — з Ющенком».

На запитання, як він планує знову стати Президентом з таким низьким рейтингом, який показують йому соціологічні опитування, глава держави зауважив: «Не хочу відповідати на це питання, бо вже робив це не раз. Я сплю спокійно. У вас є задоволення від того, що ви робите роботу так, як хочете? У мене таке задоволення є. Я роблю те, з чим прийшов у політику, розуміє це частина нації чи ні. Президент наголосив, що з 2004 року він не відступився від жодної своєї тези і «переконаний, що Україні тільки такою дорогою треба йти». «Який рейтинг — мене не цікавить! У нації має бути шанс. Якщо я є частиною цього шансу, моя родина Ющенків буде горда, що стільки зробила для цієї нації».

В. Ю. також переконаний, що зрештою громадяни всьому дадуть належну оцінку і будуть пишатися «чотирма роками, прожитими в Україні, яку робив Президент Ющенко» — зі свободою слова, вшануванням національних цінностей, демократією. «Я думаю про майбутні покоління, а не про вибори. Майбутні вибори — це епізод», — наголосив Президент.

Про оскарження в КС закону про вибори Президента

На запитання, чому він оскаржує нову редакцію закону про вибори й чи не має на меті таким чином зірвати вибори, В.Ю. відповів, що робить це лише з метою недопущення фальсифікацій. «У мене була одна мотивація — ваші права, — наголосив Ющенко. — Я як Президент мав звернути увагу парламенту на те, що такого роду закон звужує демократичні права і свободи, які у нас уже є. Це ніякого відношення до порушення виборчого процесу не має, бо Конституційний Суд, я переконаний, підтримає Президента в цьому, ухвалить рішення, і парламент упродовж однієї доби внесе [до закону] відповідні зміни».

Ющенко акцентував, що, згідно з новою редакцією цього закону, «журналіста можна вигнати за межі комісії рішенням тої самої комісії». «Вибачте, а хто ж буде гласність представлять у цьому процесі? Третю сторону, суспільство? Партія БЮТ чи Партія регіонів?». За словами глави держави, «це не просто технічне упущення», а крок у тому ж напрямку, що й заборона «критикувати Прем’єр–міністра — або те, що називається «Вона».

Про передчасну політичну агітацію

Глава держави доручив Генеральній прокуратурі перевірити законність дострокової агітації деяких кандидатів у президенти. Про це сам Ющенко заявив, відповідаючи на запитання щодо наявності на бігбордах реклами політиків.

«Я дав доручення Генпрокурору перевірити, наскільки це відповідає законодавству. Очевидно, що йдеться про політичну рекламу, некоректну політичну поведінку, як і звикли ці товариші й товаришки поводитися в українській політиці». І висловив сподівання, що «нація почне читати не лише написи на рекламі, а й між рядками». За словами Ющенка, «прикро, що українська книга отримала з бюджету 1,2 мільйона гривень, а реклама одного з кандидатів, якою обліплена всі Україна, обійшлася вдвічі дорожче».

Про приватизацію ОПЗ

На думку Президента, приватизація Одеського припортового заводу доцільна після проведення президентських, а може, й парламентських виборів. Бо тоді «ми одержимо конструкції стабільної політичної влади з новою Конституцією, і це буде кращий крок для проведення такого роду приватизації». Глава держави розкритикував уряд за те, що наважився на реалізацію ОПЗ в умовах світової економічної кризи. «Під час депресії ніхто не продає активи, бо це найбільш невигідний продаж», — зауважив Президент, наголосивши також на низькому рівні передприватизаційної підготовки конкурсу з продажу підприємства. «Жодна країна не продає такий завод, якщо вона перед цим місяців 12—15 не пропрацювала на ринку, не підняла баланс цього підприємства, не врегулювала його проблеми і не провела 3–4 «роуд–шоу» (промоційні зустрічі для презентації об’єкта. — Ред.), починаючи з Лондона, Брюсселя і закінчуючи західними діловими ринками», — пояснив Президент. За його словами, початкова ціна, запропонована урядом за ОПЗ, була в два з половиною рази нижча за ціну, названу різними експертами в липні поточного року. «Нинішній уряд професійно, морально, етично не може забезпечити приватизацію такого роду національних активів», — підсумував Ющенко.

Про обговорення проекту Конституції

Відповідаючи на запитання, чи не завершиться всенародне обговорення проекту нової Конституції тим, що «хотіли як краще, а вийшло як завжди», Президент припустив, що цей законопроект може бути винесений на референдум без розгляду у Верховній Раді. Нагадавши, що обговорення запропонованого ним варіанту Основного закону триватиме до 1 грудня, Ющенко зазначив: «А потім ми разом із вами як громадяни скажемо, що будемо робити далі з цими ініціативами — проводимо всенародний референдум чи подаємо їх у Верховну Раду і даємо їй другий шанс виконати те, що вимагає Конституція — розглянути й передати на висновок Конституційного Суду». Водночас Президент наголосив, що дуже важливо, аби парламент узяв участь у конституційному процесі, якщо Україна позиціонує себе як правова держава.