Сковорідка із займистою сумішшю

30.09.2009

Район залізничного та автобусного вокзалів у Дніпропетровську, де колись стояв ринок «Слов’янський», навіює щонайменше спогад про війну. Згорілий дотла центральний речовий ринок, де під час пожежі навіть металеві опорні труби позгиналися, справляє гнітюче враження. Навіть не віриться, що таке могло статися у найгамірнішій точці міста. Дотепер тут юрмляться приватні підприємці й продавці, немов шукають хоч якусь надію...

 

Олія перетворилася на кульову блискавку

Причин тієї небаченої пожежі дотепер офіційно не названо. Відразу після загоряння в інтернеті з’явилося відео палаючого кіоска швидкого харчування «Бюрек». Його працівниця на якусь хвильку відлучилася, а олія на сковорідці перетворилася на полум’я, що вмить охопило споруду. Охоронці ринку з вогнегасниками намагалися загасити вогонь, але марно. Одні вогнегасники виявилися порожніми, інші — неспроможними такому полум’ю протидіяти. Самі ж охоронці, склалося враження, особливо цим і не переймалися, як, до речі, і перехожі, що зупинилися поспостерігати за таким видовищем. Усі ніби змирилися — кіоск уже не врятувати. Але ніхто не міг подумати, що за якусь мить вогонь охопить увесь величезний ринок.

«Продавець кіоску № 11 «Бюрек» залишила робоче місце без нагляду під час роботи свого обладнання, — розповідає генеральний директор ТОВ «Слов’янський базар» Олена Здоровець. — Олія у фритюрниці розігрілася до критичної температури і запалала. Продавець, повернувшись до кіоску, намагалася самотужки загасити вогонь. Жінку охопила паніка. Величезною помилкою було те, що вона вилила на розпечену і вже палаючу олію відро холодної води. У результаті вся ця маса перетворилася у кульову блискавку. Огонь злетів у повітря, полум’я охопило стелю і стіну».

«Побачивши, що в кіоску з шаурмою почалася пожежа, зайшов усередину будівлі — закрити свої місця, щоб речі не пропахли димом, — розповідає підприємець Дмитро Готвянський. — Так вчинили багато хто — нікому навіть на думку не спало, що джерело загоряння не загасять і весь ринок вигорить дотла. А потім усе закрутилося, немов у прискореній кінозйомці, вогонь швидко перекинувся на дах і перегородки, погасло світло — я вибігав із комплексу за інерцією, майже навпомацки».

Дмитро зізнався, що його збитки від пожежі перевищили півмільйона гривень, адже напередодні завіз партію осінньо–зимового чоловічого одягу.

Пожежну безпеку не порушували?

Правоохоронці по гарячих слідах повідомили про відкриття кримінальної справи з приводу порушення правил протипожежної безпеки. Проте, судячи з усього, тут гріхів не виявлять. Як заявив заступник начальника відділу моніторингу і наглядово–профілактичної роботи Управління МНС у Дніпропетровській області Олег Фролов, торговельно–виставковий комплекс був обладнаний достатньою кількістю виходів, всі вони на час пожежі були відчинені. «Оснащеність ринку протипожежними засобами також наближалася до 100 відсотків», — додав Олег Фролов.

Як одну з версій правоохоронці розглядали й підпал. Але вищезгадана Олена Здоровець заявляє про свою впевненість «на 99 відсотків», що це був не навмисний підпал. Договір оренди земельної ділянки підписано на 15 років. Тому версія про те, що так хтось хотів «викурити» ринок із привабливої земельної ділянки, теж здається малоймовірною.

«Слов’янку» відновлять

В інтерв’ю одній із місцевих газет Олена Здоровець запевнила, що «Слов’янка» буде відновлена у найстисліші терміни. Водночас потерпілі підприємці налаштовані вкрай песимістично. Вони оперативно створили ініціативну групу, яка висунула перед місцевою владою 12 пунктів вимог. Зокрема, про надання погорільцям пільгових місць для торгівлі на інших ринках Дніпропетровська і сприяння у відстроченні банківських кредитів.

В оперативному штабі, створеному Дніпропетровським міськ­виконкомом відразу після пожежі, вимоги потерпілих поки що тільки фіксують. Проте навряд чи можна знайти якісь шляхи для матеріальної компенсації згорілого майна. Навіть ті підприємці, які намагалися скористатися послугами страхових компаній, отримували відмову — мовляв, неможливо проконтролювати товар, обіг якого постійно змінюється.

Що характерно, прізвища власників ринку дотепер не обнародувано. Отож щодо цього гуляють лише чутки. Щоправда, практично всі торговці, які після такої катастрофи з висловами не соромляться, майже одностайно стверджують, що за місця офіційно платили 330 гривень щомісяця і ще 220 доларів — «бандитам»...

 

ДО РЕЧІ

На ринку «Слов’янський» було 940 торговельних місць. Сьогодні на сесії Дніпропетровської міської ради депутати обговорять вимоги та прохання, з якими постраждалі звертаються до влади. Допомогу, яку можливо надати постраждалим у межах повноважень органів місцевого самоврядування, буде надано, повідомляє прес–служба міського голови Дніпропетровська. Водночас компенсацію матеріальних збитків підприємцям із місцевого бюджету не передбачено.

 

МЕДИЧНА ДОВІДКА

Під час пожежі на ринку постраждали дев’ять осіб — у них опіки поверхні тіла, верхніх дихальних шляхів і отруєння чадним газом. За повідомленням завідуючого опіковим відділенням дніпропетровської міської лікарні №2 Сергія Слєсаренка, важкий стан зафіксовано тільки в однієї пацієнтки — у неї серйозне отруєння продуктами горіння та опіки наклалися на хронічні захворювання легенів та серця.