НОВИНИ ПЛЮС

30.09.2009

Уряд постане до річниці падіння стіни

Ангела Меркель, аби зберегти посаду канцлера ФРН після перемоги на парламентських виборах блоку ХДС/ХСС, почала переговори про формування уряду з Партією вільних демократів. Меркель зустрілася в Бундестазі з лідером ПВД Гідо Вестервелле, після чого повідомила, що новий уряд буде сформовано до 9 листопада, тобто 20–ї річниці падіння Берлінської стіни. «Я хотіла б на чолі нового уряду вітати європейських лідерів та інших гостей», — зазначила пані канцлер.

Коаліційні переговори будуть важкими, оскільки вільні демократи претендують на три ключові міністерські портфелі: закордонних справ, економіки та юстиції. На посаду глави МЗС претендує особисто Гідо Вестервелле. І самій Меркель, і ХДС/ХСС наразі не дуже подобається перспектива, що німецьку дипломатію очолюватиме особа нетрадиційної сексуальної орієнтації. Вестервелле відверто заявляє, що він гей.

Іран випробовує терпіння Заходу

Слідом за випробуваннями ракет середнього радіусу дії та двох ракет дальнього радіусу «Шахаб–3» Іран позавчора ввечері здійснив випробування найновішої розробки свого військово–промислового комплексу — твердопаливної ракети далекого радіусу дії (до 2000 км) «Саджиль», яка здатна досягати території Ізраїлю. Демонстрацію сили провели за три дні до початку переговорів із шістьма представниками Заходу, призначених на 1 жовтня в Брюсселі.

За Леніна — до в’язниці

Сейм Польщі проголосував за поправку до Кримінального законодавства: відтепер продаж предметів із комуністичною символікою карати ув’язненням до двох років. У попередній редакції закону йшлося про заборону на розповсюдження матеріалів тоталітарного та фашистського змісту, тобто формулювання не було чітким. Відтак під заборону підпадають бюсти Леніна та футболки з його зображенням, символіка СРСР, зображення серпа і молота та навіть Че Гевари. Для впровадження закону в дію ще потрібні схвалення Сенату та підпис президента РП.

Югославія померла тепер уже і в кіберпросторі

Сьогодні спливає термін дії інтернет–домену .yu. Після здобуття незалежності більшістю країн колишньої Югославії його в останні роки використовували лише Сербія та Чорногорія. Міжнародна інтернет–корпорація з присвоєння імен та номерів (Icann) ще 2006 року визначила для сайтів із Сербії закінчення .rs, а для Чорногорії — .me. І встановила остаточний термін дії домена .yu до 30 вересня 2009 року. Попри це, ще чотири тисячі веб–сайтів із Сербії та Чорногорії досі так і не перейшли на ці домени. З 1 жовтня вони стають нелегальними.

Нестерпність афганського буття

Щонайменше 30 цивільних осіб загинули та 39 отримали поранення вчора в Афганській провінції Кандагар, коли автобус наїхав на закладену на дорозі бомбу. Таліби закладають такі бомби, полюючи на війська міжнародної коаліції та урядові афганські війська.

Ситуація в Афганістані все більше ускладнюється, тому саме про неї говорив під час свого першого візиту до США новий Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. «Американці повинні відкинути всі сумніви з приводу готовності інших членів НАТО продовжувати операцію в Афганістані», — запевнив він у Вашинг­тоні. У США побутує думка, що воюють лише американці, які становлять 60 відсотків зі 100–тисячного контингенту коаліції, а 40 відсотків військовослужбовців із 40 інших країн ховаються по тилах, очікуючи на повернення на батьківщину.

За сумніви — у відставку

Прем’єр–міністр Румунії Еміль Бок відправив у відставку міністра внутрішніх справ Дана Нічо за те, що глава МВС висловив припущення, ніби на наступних президентських виборах 22 листопада може відбутися фальсифікація результатів голосування. Нічо, який належить до Партії соціальних демократів, повідомив, що має дані про те, ніби демократичні ліберали, до яких належить прем’єр, вже замовили автобуси для незаконного багаторазового голосування за принципом так званої «каруселі», аби переміг чинний президент Траян Бесеску.

Це вже третя відставка глави МВС Румунії за останні десять місяців, що свідчить про значні тертя між коаліційними партнерами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>