НОВИНИ ПЛЮС

29.09.2009

Іран провів випробування ракет

Іранські військові провели випробування двох балістичних ракет далекого радіуса дії «Шахаб–3». Напередодні здійснено запуск двох ракет середнього радіуса.

«Шахаб–3» здатні вражати цілі на відстані до 2 тис. км, наприклад території Ізраїлю, американські бази в Перській затоці, базовані в Середземному морі кораблі ВМС США. Військові фахівці вважають, що цією серією ракетних запусків іранське керівництво прагне продемонструвати світу, що не боїться міжнародних санкцій і не дозволить згорнути свою ядерну програму.

Стихія на Філіппінах

У суботу Філіппіни потерпали від тропічного шторму «Кетсана»: впродовж шести годин випала місячна норма опадів, стихія забрала життя близько 50 осіб. Найбільші за останні 40 років повені тривають до цього часу. Більша частина столиці, Маніли, перебуває під водою, життя країни паралізоване. 435 тисяч мешканців змушені залишити свої домівки. У Манілі та 25 провінціях країни оголошено надзвичайний стан. Станом на вчора кількість загиблих перевищила сто осіб.

Гондурас на межі воєнного становища

Тимчасовий уряд Гондурасу на чолі з Робертом Мікелетті видав декрет, яким здобуває право обмежувати діяльність ЗМІ, свободу слова, зустрічей і зібрань. Декрет запроваджує низку інших обмежень, які відповідають воєнному становищу. Усе це зроблено для того, щоб утримати повстання прихильників законного президента Мануеля Селайї. Відсторонений від влади президент знайшов притулок у посольстві Бразилії у столиці Гондурасу — місті Тегусігальпа. Заколотники погрожують Бразилії, що можуть позбавити територію посольства дипломатичного статусу. Воно вже оточене гондураськими військами. Президент Бразилії Луїс да Сильва відкидає шантаж і наполягає, що повалений президент може перебувати на території амбасади.

Папа в країні атеїстів

Закінчився триденний візит Папи Римського Бенедикта XVI до Чехії. Вчорашній день був вихідним у Чехії з нагоди дня святого Вацлава, покровителя Чехії. Папа відправив літургію в храмі, де той похований. Під час візиту понтифік намагався звертатися передусім до молоді, навертати її до релігійного життя. Католицька Чехія є найбільш атеїстичною країною Європи. Лише третина мешканців цієї країни хрещена, але віруючими себе вважають приблизно 10 відсотків Чехії.

Нормалізація відносин між Туреччиною та Вірменією

10 жовтня Туреччина підпише угоду про встановлення дипломатичних відносин із Вірменією, повідомив учора прем’єр–міністр Реджеп Ердоган. Документ завізують міністри закордонних справ двох країн, а потім його спрямують на ратифікацію парламентами в Анкарі та Єревані.

Дві країни до останнього часу не мали дипломатичних відносин з огляду на повну відмінність поглядів на трагічні події 1915 року, коли в Османській імперії сталася масова різанина вірменів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>