Роман за ґратами

29.09.2009
Роман за ґратами

Роман Поланськи.

Швейцарська поліція заарештувала в аеропорту Цюріха славетного кінорежисера Рома­на Поланськи. Сталося це в суботу на підставі ордера, виданого ще в 1978 році у США. По­ланськи прибув до Цюріха на запрошення організаторів кінофестива­лю «Золоте око», які пла­нували відзначити його внесок у розвиток світового кіно.

Окружна прокуратура Лос–Анджелеса віддавна полювала на Поланськи, щоб поставити його перед судом за обвинуваченням у сексуальному контакті з неповнолітньою, який мав місце 1977 року. Речниця прокуратури Сенді Гіббонс повідомила, що прокуратура минулого тижня довідалася про плани режисера прибути на вихідні до Цюріха і надіслала відповідні розпорядження про арешт. Гіббонс ухилилася від відповіді на питання, чи прокуратура Лос–Анжелеса намагатиметься відправити 76–річного режисера до в’язниці: «Це справа суду. Ми початково рекомендували кару у вигляді ув’язнення, але тепер важко передбачити, що буде».

Американське правосуддя звинувачує польсько–французького режисера в тому, що свого часу Поланськи на віллі актора Джека Ніколсона мав сексуальні контакти з Самантою Геймер. Режисерові тоді було 44, дівчинці — 13. Ще до закінчення слідства Поланськи виїхав до Франції, щоб уникнути можливого ув’язнення. Відтоді він не може повернутися до США, оскільки буде відразу ж заарештований. Поланський стверджує, що секс відбувся за взаємною згодою. Геймер робила кар’єру в модельному бізнесі й була відомою в середовищі голлівудських зірок. Вона стверджувала, що є повнолітньою, і як доказ наводила фальшиві водійські права. Поліція підтверджує, що дівчина була не за роками розвиненою. Мати не заперечувала проти сексу дочки, оскільки вважала, що так робиться кар’єра. Саманта Геймер уже давно пробачила Поланськи.

Тепер швейцарці будуть упродовж 40 чи 60 днів очікувати на американське подання про екстрадицію, а після апеляції справа може розтягнутися на тривалий час. Адвокат Жорж Кейман намагається добитися в Цюріху скасування наказу про арешт. Із подібним проханням до швейцарської влади звернувся глава МЗС Франції Бернар Кушнер. Справа перебуває під особистим наглядом президента Франції Саркозі. На захист режисера стала і європейська кінематографічна громадськість.

Речник МЗС Швейцарії Гвідо Бальмер та міністр юстиції цієї країни Евеліна Вільдмер–Шлумпф виправдовувалися на спільній прес–конференції, що діяли на підставі міжнародних угод. Але їхні пояснення непереконливі, адже Поланськи має будинок у Швейцарії і раніше неодноразово приїздив до цієї країни та відвідував інші держави, котрі також мали б заарештувати його за американським ордером.

Чому швейцарці згадали про ордер лише тепер? Можливу відповідь підказує телеканал «Фокс ньюз». Мовляв, у Швейцарії раніше ігнорували запити зі США. Але після афери зі швейцарським банком UBS, на рахунках якого зберігалися приховані від оподаткування у США гроші, Швейцарія прагне поліпшити свій імідж перед Америкою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>