Чорний день «червоних»

29.09.2009
Чорний день «червоних»

Ангела Меркель добре і працювала, й агітувала, відтак залишиться канцлером ФРН. (Фото Рейтер.)

На виборчу дільницю 27 вересня Ангела Меркель прийшла в червоному жакеті й чорних брюках, віддавши данину чотирирічному правлінню коаліції свого блоку ХДС/ХСС із Соціал–демократичною партією Німеччини. Кидаючи бюлетень в урну для голосування, фрау канцлер уже передбачала, що надалі провідними в німецькій політиці стануть чорно–жовті барви. Про це свідчили дані соціологічних досліджень, і вони, як з’ясувалося після оголошення попередніх підсумків виборів у Бундестаг, фактично збіглися з результатами голосування.

Найбільше голосів — майже 34% — набрав «чорний» блок Християнсько–демократичного (ХДС) та Християнсько–соціального (ХСС) союзів. Це трохи менше, ніж на попередніх виборах, але однаково залишає за ХДС/ХСС найбільшу фракцію в Бундестазі (близько 228 місць).

Правлячі консерватори на чолі з Меркель здобули подвійну перемогу, адже в новообраному парламенті їм, швидше за все, вдасться створити омріяну коаліцію з «жовтими» — ліберальною Вільно–демократичною партією. ВДП показала найкращий результат за всю історію свого існування, лише трохи не дотягнувши до 15% (у 2005–му — 9,8%). Уперше з 1998 року, після того, як 16–річну «чорно–жовту» гегемонію в Бундестазі порушила Соціал–демократична партія на чолі з Герхардом Шредером, ВДП отримала шанс увійти в уряд. У парламенті вільні демократи можуть розраховувати на 93—94 місця.

Натомість соціал–демократи, які досі входили з ХДС/ХСС у штучну «велику коаліцію», зазнали нищівної поразки. 23% голосів — це на 11 менше, ніж на попередніх виборах і загалом найгірший показник за всю післявоєнну історію СДПН. Для порівняння: попередній антирекорд «червоних» був зафіксований у 1953 році, коли за соціал–демократів проголосували 28,8% виборців. Висуванець СДПН і головний конкурент Ангели Меркель у боротьбі за посаду канцлера, віце–канцлер та міністр закордонних справ Німеччини Франк–Вальтер Штайнмайєр, визнавши поразку, назвав 27 вересня «важким днем для соціал–демократії».

Відтак «червоні» з фракцією у 146 депутатів переходять у жорстку опозицію до консервативно–ліберального уряду. Адже навіть за умови об’єднання в коаліцію із «зеленими» й партією «Ді лінке» («Ліві») для більшості їм не вистачатиме «багнетів». Тим паче, що, попри спільний напрям політичного вектора, СДПН виступає категорично проти об’єднання з радикальними «Лівими», що розраховують на 76 місць у парламенті.

«Ді лінке», якій симпатизують переважно мешканці Східної Німеччини, результатами цих виборів може пишатися: за партію проголосували 11,9% виборців, що на 3,2% більше, ніж у 2005–му.

Останньою силою, яка з 68 мандатами увійшла до Бундестагу, очікувано став «Союз–90»/«Зелені» (10,7% проти 8,1% чотирирічної давності).

Остаточні офіційні результати виборів, на які прийшли рекордно малі 70,8% німців виборчого віку, будуть оголошені на першому засіданні Бундестагу, запланованому на 14 жовтня. А поки що Ангела Меркель, яка залишається канцлером, приймає вітання.

 

ЩО ЦЕ ДАСТЬ УКРАЇНІ

Після відставки з посад віце–канцлера й міністра закордонних справ Франка–Вальтера Штайнмайєра на його місце, швидше за все, прийде лідер Вільної демократичної партії Німеччини Гідо Вестервелле. Для нашої держави це безумовний плюс, адже ВДП у своїй програмі чітко означила, що позитивно ставиться до входження України в Євросоюз: «Держави Західних Балкан мають середньо– або довгострокову перспективу стати членами ЄС, що підтримує ВДП. Довгостроково це доречно і щодо України».

Водночас, як зазначає у статті для «Української правди» науковий співробітник Інституту досліджень Центральної та Східної Європи Андреас Умланд, керівний блок ХДС/ХСС ставиться до перспективи вступу України в Євросоюз значно прохолодніше, і Вестервелле та його партії доведеться з цим рахуватися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>