Борцівський прийомчик

29.09.2009
Борцівський прийомчик

Ельбрус Тедеєв (праворуч) — не лише нардеп і олімпійський чемпіон... (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Народному депутатові від Партії регіонів Ельбрусу Тедеєву не загрожує кримінальне переслідування у зв’язку зі стріляниною в Голосіївському лісі. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко каже, що «це може бути лише моральна і політична відповідальність — за сприяння злочинним елементам, які відновлюють «воровські» традиції в Україні».

Нагадаємо, Тедеєв прив’язаний до цієї справи двома ланцюгами: по–перше, в інциденті брав участь Роберт Тедеєв, який назвав себе двоюрідним братом депутата, по–друге, вбивці тікали з парку на автомобілі «Мерседес Бенц» із депутатськими номерами, власником якого є водій Тедеєва, а сам Ельбрус має право на керування цією машиною.

Юрій Луценко повідомив, що громадянин Росії Роберт Тедеєв і водій депутата–борця на допитах підтвердили: Ельбрус та Роберт справді є родичами й тісно спілкувалися у справах. Гість із Північної Осетії, котрий перебуває в Україні останні чотири місяці, пов’язаний зі спробами змінити власність швейної фабрики у Вінниці.

«Насправді абсолютно не принципово, чи є громадянин Росії Роберт Тедеєв рідним, двоюрідним або якимсь іншим братом депутата Ельбруса Тедеєва. Важливо те, що він використовував автомобіль із парламентськими номерами для участі в бандитських розборках, у результаті яких одна людина загинула, друга — важко поранена», — сказав Луценко в інтерв’ю сайту «Українська правда».

Також виявилося, що Тедеєв причетний іще до одного автомобільного скандалу. Луценко розповів, що нещодавно громадянин Н. звернувся до правоохоронців із заявою про те, ніби Тедеєв украв у нього автомобіль. «Ельбрус Тедеєв у квітні обманним шляхом забрав у нього «Мерседес», на який почепив номери Верховної Ради і використовував його аж до кінця минулого тижня», — розповів Луценко позавчора в інтерв’ю телеканалу «1+1».

Міністр каже, що авто повернули власникові лише після того, як було порушено кримінальну справу з цього приводу, а інформація про неї була оприлюднена у ЗМІ.

Сам олімпійський чемпіон називає заяви Луценка провокацією і брехнею. Однак глава МВС показує документи. Зокрема й папери Міністерства внутрішніх справ про те, що до 2001 року Ельбрус Тедеєв стояв на обліку як учасник організованого злочинного угруповання «Солохи» (Савлохова).