Не та пісня!

26.09.2009

Незвично розпочалася 34–та сесія Запорізької міської ради: відомий співак і композитор Анатолій Сердюк виконанням української пісні презентував свій новий диск «Краю мій рідний». Представники депутатських фракцій із вдячністю прийняли в дарунок диски свого земляка–патріота — і за якусь мить розпочали наступ на... українську мову!

Цього разу депутати проросійськи налаштованих фракцій вирішили, що місту непотрібна єдина в Запоріжжі україномовна газета «Запорозька Січ» та інші муніципальні ЗМІ — телеканал «МТМ» і міське інформагентство. З–поміж 70 питань лише мас–медійне викликало п’ятигодинну дискусію. На пропозицію депутата Геннадія Рекалова, його навіть розглядали не згідно з порядком денним (60–м), а одним із перших. Відтермінувавши «на потім» нагальніші питання — такі, як звіти про виконання у першому півріччі бюджету міста, програм соціально–економічного розвитку...

Пан Рекалов та його однодумці зголосилися діяти дипломатично — треба, мовляв, вивчити «економічну доцільність функціонування» згаданих ЗМІ: за вікном — криза, а ми («Це ж аморально!») тринькаємо гроші на збиткові видання.

Зауважу, що функціонування україномовної газети щороку обходиться казні Запоріжжя у менш як півмільйона гривень. У цьому контексті міський голова Євген Карташов зауважив на сесії, що цьогоріч депутати мали зовсім інші наміри — виділити, приміром, для муніципального телеканалу не один мільйон гривень, а п’ять. Що змінилося? Хіба що час, який відділяє місто від виборів: Іван Костенко та інші депутати певні, що у такий спосіб «регіонали» та їхні однодумці намагаються позбутися «не своїх» (об’єктивних!) місцевих ЗМІ. Аби функціонуванням винятково приватних друкованих та електронних видань монополізувати публічне слово. Мета ж виправдовує будь–які засоби?!

У розмові з кореспондентом «УМ» головний редактор газети «Запорозька Січ» Олександр Вєрьовкін висловив надію, що «нічого в них не вийде». Водночас визнав, що агресивно налаштовані депутати подбали і про те, аби керівники «підвішених» ЗМІ не потрапили до складу «ліквідаційної» комісії.