Тут був Микола

26.09.2009

Розташована вона на краю села Коржовий Кут Уманського району. У верхній частині цієї мальовничої долини, вибудуваної природою у формі амфітеатру, на одному з каменів гранітного схилу чітко видно відбитки босих людських ніг. Тамтешні жителі з цього дива чудувалися ще з діда–прадіда і вважають ті сліди чудодійними. Кажуть, що вони дають міцне здоров’я та везіння. Люди переконані, що варто тільки ступити босими ногами на них і загадати бажання, аби воно згодом здійснилося.

«Учені пояснили нам, що такі сліди на камені людина залишити не могла. Тому ми попросили пояснень в отця Олександра з уманського храму, у приході якого є молода ясновидиця Анна. «Вона ніколи не була в нашому селі, але точно змалювала місцевість нашої долини, річку Ревуху, котра там протікає, й повідомила, що сліди ті залишив Микола Чудотворець. Ще сказала, що в долині є джерело, але воно відкриється людям пізніше завдяки їхнім молитвам», — розповідає «УМ» сільський голова Коржового Кута Валерій Дмитренко. Він зазначає, що провидиця мала проблеми з зором, котрі не взялися лікувати навіть німецькі лікарі. Але сама ж передбачила, що на Великдень зір повернеться. Так і сталося.

Сільський голова Коржового Кута зазначає, що в долині неймовірно сильне біополе, там біолокатор крутиться як дзиґа. У долині вже зведено невеличку капличку. Її назвали Свято–Миколаївською. Тепер у долину Миколи Чудотворця з усієї України приїжджають паломники. Їх буває до сотні щодня, у вихідні — ще більше. У подальших планах сільчан — зведення у долині великого храму.

А недавно на сесії Черкаської обласної ради цю долину та ще шість об’єктів на території Шевченкового краю названо природними заповідниками. До заповідного переліку увійшли також ландшафтні заказники: «Чорнокам’янський притікицький каньйон», «Медова долина», «Баварська оболонь», «Свічківський», «Громадський» та «Пташині острови».

За словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області Володимира Хоменка, кожна з цих місцин вирізняється унікальним рослинним і тваринним світом, а ще славиться особливо мальовничим ландшафтом. Приміром, у тому ж «Чорнокам’янському притікицькому каньйоні» над водами річки Гірський Тікич нависають гранітні скелі. Їх висота сягає тридцяти метрів. «Медова долина» засіяна медоносним різнотрав’ям, а ботанічний заказник «Пташині острови» у верхів’ї Кременчуцького водосховища зберіг свою первозданну екологічну систему та є природним нерестовищем окуня, коропа, ляща, судака, карася, щуки, плітки, товстолобика.

Загалом на Черкащині нині 487 природних комплексів та об’єктів загальнодержавного та місцевого значення.