НОВИНИ ПЛЮС

26.09.2009

Іран розширює збагачення урану

Іран учора офіційно поінформував Міжнародну агенцію з атомної енергії (МАГАТЕ) про введення в дію свого другого заводу зі збагачення урану. У листі до МАГАТЕ не подано жодних інших подробиць. Раніше було відомо лише про один іран­ський завод зі збагачення урану, розташований у місті Натанз. Роботу цього підприємства ретельно відслідковують міжнародні спостерігачі.

Болгарському олігарху загрожує в’язниця

Новий болгарський уряд на чолі з Бойко Борисовим активно взявся розчищати авгієві стайні корупції та мафії, які залишив по собі попередній уряд соціалістів. Болгарський суд наклав арешт на майно та банківські рахунки на 108 млн. доларів найбагатшої особи Болгарії та всіх балканських країн Христо Ковачкого на час розслідування його податкових шахрайств. Партія олігарха не змогла пройти до парламенту під час червневих виборів, тому він залишився без депутатського імунітету. Слідчі органи вже встановили, що Ковачкий недоплатив податків щонайменше на 12 млн. доларів. Якщо суд визнає його винним, олігарх сяде до в’язниці на вісім років.

Статки болгарського олігарха оцінюють у 700 млн. доларів. Він є власником енергетичної імперії, футбольного клубу, кількох банків та торговельних закладів.

Судять екс–прем’єра Ізраїлю

Учора в окружному суді Єрусалима відбулося перше засідання за обвинуваченнями екс–прем’єра Ізраїлю Ехуда Ольмерта у фінансових злочинах. Суд частково задовольнив прохання адвокатів Ольмерта про надання додаткового часу для ознайомлення з матеріалами справи. Наступне засідання призначене на 22 лютого.

Ольмерта звинувачують в отриманні хабарів, шахрайстві, зловживанні довірою, підробці документів та ухилянні від сплати податків.

Скорочення в «АвтоВАЗі»

Найбільший російський виробник автомобілів «АвтоВАЗ» оголосив про скорочення найближчим часом 27 тисяч 600 робітників у зв’язку з падінням на 40 відсотків попиту на продукцію підприємства. Керівництво «АвтоВАЗу» наголосило, що «це й так значно менше, ніж планувалося». У перспективі планується викинути за ворота підприємства 36 тисяч робітників.

Усього на підприємствах «АвтоВАЗу» працює 102 тисячі осіб. Шість тисяч звільнених обіцяють повернути на роботу, коли 2012 року завод запрацює на повну потужність.

Туреччина знову під водою

Сильні зливи спричинили затоплення міст і селищ у північно–східній частині Туреччини та забрали життя п’ятьох осіб. Погода залишається несприятливою. Рятувальні загони намагаються допомогти людям, які рятуються від «великої води» на дахах будинків та автомобілів.

Два тижні тому найбільші за останні 80 років зливи та повені забрали життя 32 осіб у районі Стамбула і його околиць.

Катастрофа французьких винищувачів

Один пілот загинув, а другому вдалося врятуватися в катастрофі двох французьких винищувачів «Рафаль», яка сталася позавчора ввечері під час навчального польоту над Середземним морем. Обидві машини базувалися на атомному авіаносці «Шарль де Голль». Командування французьких ВМС заявило, що імовірною причиною катастрофи літаків є їх зіткнення.

Винищувачі багатофункціонального призначення «Рафаль» із крилами типу «Дельта» виготовляє фірма Dassault Aviation, і їх вважають найвищим досягненням французької авіапромисловості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>