Вибори на вашу голову

26.09.2009
Вибори на вашу голову

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Те, що Віталій Данилов за нинішніх обставин недовго протримається на посаді керманича елітного футбольного дивізіону, було видно ще після його обрання президентом прем’єр–ліги у липні. Фігуру власника першолігового «Харкова» тоді підтримали 11 із 16 чільників клубів «вишки», а в опозиції залишилися «Металіст», «Динамо», «Дніпро», «Кривбас» та «Арсенал». Особливо відчутним конфлікт став після визначення телевізійного каналу, що транслюватиме матчі чемпіонату України: згадана п’ятірка категорично відмовилась з’являтися на ТРК «Україна», яку обрала більшість. І відтоді ліга фактично лишалася розділеною на два табори.

 

Коли президенти ходять пішки

Офіційно саме вирішенню нинішніх організаційних проблем в українському футболі й було присвячене четвергове засідання керівників українських клубів. Точніше, цих зібрань було навіть два. Більшість, де вперше з’явився новий власник «Зорі» Маноліс Пілатов, зійшлася в київському готелі «Інтерконтиненталь». Опозиція у складі Ігоря Суркіса, Вадима Рабиновича та Олександра Ярославського вирушила до «Хаятту». З Ігорем Коломойським, який буцімто захворів, вони підтримували зв’язок у телефонному режимі.

Утім довго спілкуватися в такому форматі трійця не захотіла, тому пішки вирушила до місця засідання їхніх конкурентів: від готелю до готелю кілька хвилин ходу. Прогнози щодо порозуміння непримиренних президентів не справдились: добравшись до осідку «більшовиків», «опозиціонери» почали роздавати інтерв’ю журналістам, але до середини не увійшли.

«Проти Данилова як людини я не маю ніяких упереджень, але бачити його президентом прем’єр–ліги не хочу», — позиція Ігоря Суркіса чітка. Його колеги знову говорили про нелегітимність зібрання більшості, адже там не присутні всі керівники клубів ліги. Отак порозмовлявши, трійця роз’їхалась у своїх справах.

Бій без правил

У свою чергу 11 президентів з «Інтерконтиненталя» намагалися зробити все, аби уникнути наступних звинувачень у нелегітимності. «Ми позбулися всіх порушень у реєстрації ліги, тому пориви судитися та продовжувати конфлікт мають зникнути», — оцінює Віталій Данилов підсумки роботи. Окрім того, у ПЛ змінили регламент голосування: тепер це можуть робити не тільки президенти клубів, а й їхні довірені особи. Опозиціонери ж, як відомо, наполягають на тому, що ухвалювати рішення мають саме керівники клубів ПЛ.

А ще Данилов погрожує покарати ті клуби, чиї представники не прийшли на збори. «До них ми застосуємо санкції згідно з регламентом. Спочатку попередження, а там і штрафи, позбавлення очок і навіть відсторонення від чемпіонату», — каже президент ПЛ, хоча важко повірити, що хтось зніме очки, скажімо, з «Динамо». Однак нинішній керманич ліги виглядав впевнено й навіть кивав на підтримку з боку ФФУ — її керівник Григорій Суркіс теж прибув на засідання.

Найголовнішим підсумком дня стало рішення про те, що незабаром відбудуться перевибори президента ліги. Данилов, за його словами, знову братиме участь у цьому процесі. «Хто ще захоче поборотися за крісло президента — не знаю. Той, хто бажає спробувати себе в цьому «бою без правил», може це зробити», — підсумував нинішній керманич ПЛ.