Піч у хаті, як сонце в небі

25.09.2009
Піч у хаті, як сонце в небі

Директор Тальнівського музею історії хліборобства Вадим Мицик демонструє обрядове хлібопечення рідного району.

Єдиний на Черкащині — Тальнівський районний музей історії хліборобства, створений 24 роки тому, збирається переселитися у приміщення приватної школи по вулиці Самолова, 6. Таке рішення прийняла районна влада.

 

Для музею, у фондах якого чотири тисячі експонатів, та його наукових працівників — це подія. Оскільки досі, відомий не лише в Шевченковому краю, цей незвичайний заклад був у приймах. Три роки тому його виселили із палацу графа Шувалова, котрий увійшов до туристичного маршруту «Золота підкова Черкащини» і мав ремонтуватися. Але уряд для цієї державної програми грошей не дав, тож ремонтні роботи, які обіцяли завершити за два роки, тривають досі. А тим часом музейники тісняться у приміщенні районної друкарні.

Унікальний музей історії хліборобства у Тальному було створено у 1985 році з ініціативи його нинішнього директора — Вадима Мицика. Сам Вадим Федорович — археолог. Свого часу він працював на розкопках залишків Трипільської культури і переконався, що традиції художнього хлібопечення від трипільців дійшли й до нашого часу. А оскільки хліб освячує все життя українців, тож і зародилася у чоловіка ідея увічнити в музейних експонатах найдавніше мистецтво нашого народу — художнє хлібопечення. Тепер у музеї можна побачити неймовірної краси короваї, орнаментований посуд трипільців, зернотерки тих часів і навіть зерна пшениці, гороху та ячменю, знайдені особисто паном Мициком під час розкопок. Вадим Федорович каже, що зернята ті обпалені, тому й пролежали у землі стільки часу. Ще відвідувачі музею мають змогу ознайомитися з макетом української хати та її головним атрибутом — піччю. Бо, як каже Вадим Мицик, «піч у хаті, це як сонце в небі».

«До нас із Дніпропетровська мають приїхати туристи на екскурсію, тож ми облаштували поки тимчасову експозицію. А те приміщення, котре нам тепер виділили, хоч і добротне, але потребує ремонту. Керівництво району та обласне управління культури нам обіцяє підтримку. Тож сподіваюся, що незабаром зможемо святкувати новосілля», — з оптимізмом розповідає «УМ» Вадим Мицик.