Дістали з–під землі

25.09.2009

Перевірка завершилася. Гроші виділено. Аварії продовжуються. Причина — відсутність фінансування. Так коротко можна охарактеризувати результати перевірки українських шахт на предмет дотримання правил безпеки.

 

Перевірку на придатність вимогам безпеки проводили фахівці Державного комітету промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду більш ніж на 230 шахтах різних форм власності. Зініціювали цей рейд після вибуху на шахті імені Кірова в Макіївці, яка трапилася 23 серпня. Нагадаємо, що в результаті аварії восьмеро шахтарів загинули і дванадцятеро отримали поранення.

Під час всеукраїнської перевірки було виявлено 14,8 тисячі порушень норм промислової безпеки та охорони праці, з них — у більш ніж 1,6 тисячі випадків порушувалися норми провітрювання та пилогазового режиму. На відповідне обладнання для цього у шахт просто не вистачає коштів.

Така величезна кількість порушень свідчить про незадовільну роботу відомчого контролю на вугледобувних підприємствах. «Ми знаходимо порушення під час перевірок, а на шахтах чомусь їх не бачать», — констатує перший заступник голови Держгірпромнагляду Анатолій Дєньгін.

Фахівці встановили, що в цьо­му році в літній період реверсування (продуву) вентиляційного потоку не проведено на трьох шахтах ВАТ «Лисичанськвугілля», на п’ятьох (із шести) шахтах ДП «Донбасантрацит» і на п’ятьох (із семи) шахтах ДП «Ровенькиантрацит». Із реверсуванням узагалі складається парадоксальна ситуація — таке собі замкнуте коло: реверсні роботи дозволено проводити воєнізованим гірничорятувальним частинам (ВГРЧ), що входять до структури Міністерства вугільної промисловості, на госпрозрахунковій основі. Отже, якщо шахта не має змоги заплатити, то, звісно, реверсування не відбудеться, оскільки без ВГРЧ його проводити заборонено. Унаслідок недостатнього фінансування не всі копальні й не завжди можуть оплатити цю послугу. Немає грошей — немає діла, а отже, й безпеки шахтарям.

Загалом, за словами пана Дєньгіна, у результаті перевірки роботи зупинено на двох шахтах «Лисичанськвугілля», у 283 забоях діючих шахт, а також накладено 395 штрафних санкцій на суму 31,4 тисячі гривень. Відновлення робіт відбудеться «у разі повного усунення виявлених порушень». Відмашку для старту робіт у цих копальнях мають дати після повторної перевірки комісії.

Натомість представники підприємств–порушників правил безпеки в один голос заявляють, що фінансові питання вже вирішено. «Ми отримали необхідне бюджетне фінансування, і наші підприємства вже працюють», — повідомив генеральний директор ВАТ «Лисичанськвугілля» В’ячеслав Теросипов. «Рух у фінансуванні галузі з боку держави дає надію на підвищення безпеки», — випромінює він оптимізм. Зовсім протилежні настрої у Профспілці вугільної промисловості. Знаючи ціну урядовим обіцянкам, представники цієї організації не такі оптимістичні. «Від Кабінету Міністрів ми отримуємо лише обіцянки. У цьому році на охорону праці з держбюджету виділено втричі менше, ніж торік, — 36 мільйонів гривень, з яких перераховано лише половину», — повідомив голова Профспілки вугільної промисловості Віктор Турманов. За його словами, до вирішення усіх проблем, що накопичилися, потрібно підходити комплексно. У першу чергу необхідно модернізувати підприємства, закупити нову вуглевидобувну техніку і спеціальне обладнання для охорони праці.

Антін БОБИР

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Спеціальна комісія Держгірпромнагляду, яка вивчала причини аварії на шахті ім. Кірова, що сталася 23 серпня, дійшла висновку, що причиною аварії став вибух метано–повітряної суміші, який спровокувала іскра, що з’явилася через проведення ремонтних робіт.

У результаті перевірки зафіксовано 128 порушень і заборонено видобуток вугілля у двох очисних лавах. Дев’ятьох працівників шахти притягнено до адміністративної відповідальності, на них накладено штраф на загальну суму 900 гривень. Нагадаємо, що за фактом вибуху на шахті, де були людські жертви, прокуратура Донецької області порушила карну справу за ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу («порушення правил безпеки під час виконання небезпечних робіт на виробництві»).