НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2009

Долар у піке

Перед учорашнім самітом «великої двадцятки» в Піттсбурзі американська валюта впала до найнижчої за останній рік позначки: за євро давали 1,4840 долара. «Зелений» також утратив у ціні проти кошика провідних світових валют, тому трейдери переключилися на придбання валют тих країн, які вже виходять із фінансової кризи. Йдеться про Німеччину, Францію, Японію та Нову Зеландію.

Спрощення візового режиму з Білоруссю

Українці відтепер зможуть перебувати у Білорусі без реєстрації до 30 днів. Відповідну угоду про безвізовий режим із Білоруссю, яка була підписана у червні Прем’єр–міністром, затвердив Кабмін на позавчорашньому засіданні. Раніше, нагадує «Інтерфакс», українці могли перебувати на території РБ без реєстрації до трьох днів.

Крім того, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв повідомив, що Кабмін схвалив угоду з Литвою про скасування візових зборів при оформленні довготермінових віз для всіх категорій громадян України.

Смертельний феєрверк у Воронежі

Причиною вибуху і пожежі, що сталися позавчора на складі піротехніки у Воронежі, російське МНС попередньо вважає порушення правил зберігання вибухових речовин. Одноповерхова будівля складу площею 1,5 тис. кв. м буквально злетіла у повітря — на її місці виникла вирва. Загинула одна людина — 48–річний майор, поранення отримали 55 осіб, зокрема 15 військовослужбовців Воронезького вищого авіаційного училища.

Справа «збройового барона»

Глава МЗС Колумбії Хайме Бермудес звернувся до свого таїландського колеги Касіту Пірому з проханням не допустити звільнення з–за ґрат російського бізнесмена Віктора Бута. Бут, якого вважають найбільшим у світі нелегальним торговцем зброєю, перебуває в центральній в’язниці Бангкока в очікуванні остаточного вирішення його долі апеляційним судом Таїланду. МЗС Колумбії вказує, що росіянин є «дуже небезпечним для всього світу», зокрема він постачав озброєння терористичній організації ФАРК («Збройні революційні сили Колумбії»). Екстрадиції Бута також вимагають Сполучені Штати.

Румунія — за легалізацію повій і марихуани?

Комісія з аналізу суспільних загроз при президенті Румунії склала неформальне подання у справі легалізації проституції та легких наркотиків, і президент–ліберал Траян Басеску підтримав його. Комісія аргументувала свої рекомендації, зокрема тим, що легалізація повій «сприяла б обмеженню ризиків, пов’язаних із торгівлею сексуальними послугами», зокрема ризику зараження СНІДом і венеричними хворобами. Також було б ліквідовано «подвійну мораль» у цьому питанні й забезпечено охорону повій.

Румунські ЗМІ повідомляють, що в країні заробляють на життя проституцією від 20 до 40 тисяч жінок, а ще 10—20 тисяч румунок торгують тілом за кордоном. Легалізація проституції дозволить поповнити бюджет країни на 100 млн. євро.

На Місяці води вистачить

Американське устаткування на індійському супутнику «Чандраян–1» зареєструвало хімічні ознаки води по всій поверхні Місяця, а найбільше — біля полюсів. Хоча Місяць сухіший, ніж будь–яка пустеля на Землі, вчені стверджують, що сліди води в ґрунті супутника Землі можуть забезпечити достатню кількість водних ресурсів для людського поселення. «Коли ми говоримо про воду на Місяці, ми не маємо на увазі озера, океани чи навіть калюжі. Вода на Місяці — це молекули води і гідроксил, які взаємодіють із молекулами місячної породи та пилу на поверхні», — наводить Бі–Бі–Сі слова Карла Пітерса із Броунівського університету в Род–Айленді. Вода, ймовірно, сформувалася з атомів водню у сонячному вітрі, які з’єдналися з киснем, що є на поверхні Місяця.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>