Хабар як каталізатор кризи

25.09.2009

Міжнародна організація Transparency International («Міжнародна прозорість»), яка займається дослідженнями корупції у світовому масштабі, оприлюднила черговий щорічний звіт, над яким працювали 75 провідних фахівців у цій галузі. Головний висновок такий: корупція відіграла роль каталізатора в процесах глобальної фінансової кризи, тому боротьба з цим ганебним явищем повинна стати пріоритетом для урядів та приватних компаній. Світовий бізнес усе виразніше відчуває відповідальність та глибше усвідомлює свою роль у боротьбі з корупцією, йдеться у звіті, і до такого усвідомлення спонукає криза.

Представлені у звіті матеріали схиляють до висновку, що корупція є головним викликом для бізнесу та суспільства. Масштаби корупції у світовому вимірі постійно зростають. У країнах, що розвиваються, корумповані політики та урядовці щороку отримують хабарів на 20—40 млрд. доларів! Це становить від 20 до 40 відсотків сум загальної допомоги, яку виділяють на розвиток цих країн.

Корупція вимірюється не лише грошима, бо дозволяє нечесним корпораціям оминати закони і грубо порушувати екологічний баланс планети, зводити будинки, які руйнуються при найменшому землетрусі, поширювати небезпечні для здоров’я лікарські препарати, змушувати робітників працювати в нелюдських умовах.

Серед великих країн світу як одну з найбільш корумпованих подано Росію. Transparency International назвала цю країну «світовим експортером хабарництва». У день оприлюднення звіту генерал російського МВС Олександр Назаров визнав, що середній розмір хабара в бізнесовому середовищі та держустановах Росії становить 927 тис. рублів. А середній розмір хабара, який дають приватні особи для вирішення своїх питань, зріс у порівнянні з минулими роками втричі й тепер становить 27 тис. рублів. За рік у Росії витрачається на хабарі та «відкати» більше 33 млрд. доларів. Країна за рівнем корумпованості перебуває на 147–му місці (із 180 досліджених країн) поруч із Бангладеш, Кенією та Сирією.

Нічим пишатися й Україні з її 134–м місцем між Пакистаном та Ліберією. Менш корумпованими від нас є Гондурас та Мозамбік.

Лідери рейтингу з індексом найменшої корумпованості — Данія, Швеція і Нова Зеландія, Сінгапур, Фінляндія, Швейцарія та Ісландія.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кожна країна знаходить свої шляхи боротьби з корупцією, інколи дуже нестандартні. Болгарська газета «24 часа» повідомляє, що МВС Болгарії ухвалило рішення перевіряти вміст кишень поліцейських перед початком і після закінчення роботи. Все це — у рамках боротьби з хабарництвом. Поліцейські також зобов’язані стежити за своїми колегами та інформувати начальство про факти корупції. До такого методу контролю підлеглих правоохоронне відомство вдалося у відповідь на кричущі факти порушення законодавства у середовищі поліції та викриття двох поліцейських банд, які займалися рекетом водіїв у північно–західній частині Болгарії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>