Барак, Муаммар і Махмуд

25.09.2009
Барак, Муаммар і Махмуд

Дмитро Медведєв оцінив поступки Барака Обами російським інтересам у Європі. (Фото Рейтер.)

Позавчора був перший день виступів світових лідерів у рамках загальної дискусії 64–ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Найбільшу увагу привернули промови президента США Барака Обами та лівійського лідера Муаммара Каддафі. Обидва вперше виступали з трибуни ООН: Обама — з часу приходу до Білого дому в січні цього року, а Каддафі — за 40 років перебування при владі у своїй країні.

Президент Обама повідомив учасникам Генасамблеї очікуване: США не можуть на самоті вирішити всі проблеми, які стоять перед планетою, тому потрібна міцна і скоординована кооперація світового співтовариства. Особливий інтерес викликала заява Обами про бажання налаштувати більш тісне співробітництво з ООН. Адже попередня адміністрація президента Джорджа Буша майже відверто ігнорувала Об’єднані Нації.

Ліміт часу для виступів становив 15 хвилин, але лівійський лідер Каддафі послався на те, що президент США, який виступав перед ним, трохи порушив регламент і тому розтягнув свою промову на... півтори години. Каддафі розкритикував ООН як недієву організацію, що не гарантує рівність усіх її членів. «Після створення ООН було 65 воєн. Чи відповідали ці війни та агресії інтересам усіх країн? Ні, вони відповідали інтересам чотирьох чи п’яти держав», — сказав лідер Джамахірії. Тому він закликав реформувати ООН. Муаммар Каддафі також наголосив, що демократія не повинна бути розкішшю лише для багатих та впливових країн. Він мав на увазі Раду Безпеки ООН: «Усі країни повинні перебувати в рівних умовах. Для тих країн, які мають у ній (РБ) постійне місце, — це політичний феодалізм. Її потрібно називати не Радою Безпеки, а Радою терору». Промовець запропонував анулювати право вето для п’яти постійних членів РБ ООН або розширити Раду, щоб вона дійсно віддзеркалювала інтереси світу, а не інтереси сильних світу.

Промова Каддафі була настільки емоційною, що затьмарила виступ іншого радикала — президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада. За помахом диригентської палички Ізраїлю окремі делегації на час промови ісламіста залишили залу засідань. Ахмадінеджад узагалі не порушував питання ядерних програм своєї країни, чим так переймається Захід. Він, як і лівійський лідер, присвятив виступ критиці існуючого світового устрою та міжнародних інституцій.

У середу з трибуни Генасамблеї також виступили президент Росії Дмитро Медведєв, прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун, президент Польщі Лех Качинський та китайський лідер Ху Цзиньтао. Медведєв зазначив, що після відмови США розміщувати в Європі елементи системи ПРО відкриваються перспективи тіснішої співпраці Росії та Америки в питанні ядерних програм Ірану. Він повторив цю тезу під час особистої зустрічі з Бараком Обамою. Президент Росії також заявив, що не можна забувати уроки Другої світової війни, і запропонував наступного року з нагоди 65–ї річниці її закінчення провести спеціальне засідання ГА ООН.

 

ПРОДОВЖЕННЯ «БЕНКЕТУ»

Учора частина світових лідерів перебралася до американського міста Піттсбурга на дводенне засідання «великої двадцятки». Там лідери 19 найбільш промислово розвинених країн світу та представники ЄС вирішують, яким шляхом має рухатися світова економіка в посткризовий період та як запобігти повторенню подібних криз.

Учорашній день був «розминочний»: відбулися двосторонні зустрічі та спільний обід. Головні дискусії розпочнуться сьогодні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>