Ні честі, ні розуму

25.09.2009

Наближення президентських виборів загострюють інсинуації у розслідуванні отруєння кадидата Віктора Ющенка. Так, спершу екс–начальник відділу з нагляду за розслідуванням кримінальних справ Генпрокуратури Лариса Чередниченко, наближена до Рената Кузьміна, у рапорті на ім’я Генпрокурора написала про намагання людей з оточення Ющенка приховати «штучність» факту отруєння» у 2004 році, про що повідомила газета «Сєгодня». Як докази своїх підозр працівниця ГПУ навела слова депутата Давида Жванії, який заявив, що зразки крові після отруєння «не були досліджені ні в Україні, ні в будь–якій іншій європейській країні». «Їх таємно доставили до США, де збагатили діоксином», — не кліпнувши оком написала Чередниченко. Утім уже невдовзі сміхотворність цієї теорії підтвердив народний депутат України Роман Зварич, якого називали тим самим «кур’єром», що возив кров Ющенка на Захід: «Інформація Жванії, що зразки крові, доставлені до Відня, були попередньо збагачені діоксином у США, — брехня». А згодом, коли пані Чередниченко у ГПУ попросили дати пояснення, вона просто ухилилася від відповідей на поставлені запитання.

На заяву тимчасової слідчої комісії парламенту щодо отруєння Ющенка, очолювану «регіоналом» Володимиром Сівковичем, у якій окремі депутати вимагають від ГПУ та СБУ порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації отруєння кандидата в президенти діоксином, відреагувала вже й сама Генпрокуратура. «Версія про «штучне створення доказів самого отруєння» шляхом збагачення крові Ющенка діоксином спростовується висновками судово–медичної експертизи, історією хвороби Ющенка з результатами лабораторних досліджень, допитами лікарів, учених, експертів тощо», — зазначають у ГПУ.

Цинічність окремих політичних діячів України вже встигли оцінити і в Європі. У відповідь на заяву все того ж Жванії, ніби лікарю Жану Сора добре заплатили, аби він визнав отруєння Віктора Ющенка, сам Сора був просто обурений: «У людей, які роблять такі заяви, немає ні честі, ні совісті, ні розуму. Мої дослідження щодо методів виведення діоксину мають історичну цінність. Незабаром я опублікую нову доповідь, і всі зможуть у цьому переконатися».

Обурення колеги у коментарі «УМ» підтримав і колишній лікар Віктора Ющенка, а нині міністр охорони здоров’я Василь Князевич: «Існують конкретні висновки відразу кількох незалежних експертиз, проведених авторитетними лабораторіями одночасно в кількох країнах, які, безсумнівно, доводять факт отруєння Президента. Зразки тканин для медичних досліджень у Віктора Андрійовича було взято за моєї безпосередньої участі, і я особисто переконаний у їхній достовірності. Не хотілося б реагувати на безпідставні, а часом і безглузді заяви окремих політиків із цього приводу. Це — примітивні інсинуації, озвучені особами, абсолютно необізнаними в медицині. Що ж до з’ясування механізмів, за допомогою яких отрута потрапила до організму Віктора Ющенка, то це справа слідчих Генпрокуратури — з’ясувати обставини злочину. Можу лише запевнити: лікарі зробили все, аби врятувати і вилікувати пацієнта, й досягли при цьому бажаних і позитивних результатів».