НОВИНИ ПЛЮС

24.09.2009

Європейські уми — на захист Грузії

Провідні європейські газети — італійська «Кор’єре делла Сера», британська «Гардіан», німецька «Ді Вельт» та французька «Ле Монд» — оприлюднили звернення групи європейських політиків та інтелектуалів до керівництва ЄС. Ідея відозви — Євросоюз має стати на захист Грузії від Росії. «У часи, коли Європа згадує ганьбу російсько–німецького пакту та мюнхенських угод і готується до святкування 20–ї річниці падіння Берлінського муру, напрошується питання: а чи засвоїли ми уроки історії, щоб не повторити тепер помилок, які захмарили ХХ століття? — такими словами починається цей документ. — Чи ми погодимося з тим, щоб кордони малої країни змінювали силою і в односторонньому порядку? Чи будемо толерувати фактичну анексію закордонних територій з боку великої країни?»

Звернення підписали екс–президенти Чехії — Вацлав Гавел і Литви — Валдас Адамкус, екс–прем’єр Естонії Март Лаар, британський публіцист Тімоті Гартон Аш, його польський колега Адам Міхнік, франко–німецький політик Даніель Кон–Бендіт, політики із Франції та кількох інших європейських країн.

Удар по мафії Лос–Анджелеса

Сили правопорядку завдали дошкульного удару по латиноамериканській мафії Лос–Анджелеса. У таємній операції проти організованої злочинності, одній із найбільших за всю історію міста, були задіяні 1100 поліцейських та 300 агентів ФБР. Заарештовано 46 членів банди «Авенюес», яка десятиліттями тероризувала місто. Ще раніше заарештували 33 членів цього бандитського угруповання. Акт звинувачення проти гангстерів міститься на 222 сторінках. Бандити фактично повністю контролювали північно–східні райони Лос–Анджелеса, куди не ризикували заходити навіть озброєні патрулі поліції.

Студентська творчість у космосі

Учора о 9.23 ранку за київським часом індійська ракета–носій вивела на навколоземну орбіту з космодрому в південно–східній частині Індії перший стовідсотково швейцарський штучний супутник Землі SwissCube («Швейцарський куб»). Він має невеликі розміри — лише 10х10х10 сантиметрів — і важить 820 грамів. Цей малюк збиратиме дані про явища у верхніх шарах атмосфери Землі.

Швейцарські космічні технології використовують у багатьох країнах, тому в запуску супутника не було б нічого дивного, якби його не розробили винятково студенти швейцарських технічних ВНЗ. Вартість проекту (без самого запуску) — 410 тис. доларів — була покрита приватними спонсорами.

Пограбування, як у кіно

Учора вранці мешканці південного району столиці Швеції — Вестберга — прокинулися від вибухів, а потім побачили, як із даху складу дорогих речей стартував гелікоптер. Це було пограбування за сценарієм кращих бойовиків. Імовірно, грабіжники висадили в повітря сейфи та втекли з грошима, які в них зберігалися. Про вартість їхньої здобичі наразі не повідомляють. Поліція не змогла вирушити за грабіжниками в повітряну погоню, бо виявилося, що поліцейські гелікоптери... пошкоджені.

Нова жертва ГЕС

Учора на Саяно–Шушенській ГЕС виявили тіло ще однієї людини, загиблої під час аварії 17 серпня. Жінка 1967 р. н. стала 75–ю жертвою тієї надзвичайної події.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>