Сто лідерів у столиці світу

24.09.2009

Учора в найбільшому місті США почалася головна частина 64–ї сесії Генеральної Асам­блеї ООН: упродовж тижня триватиме загальна дискусія за участю лідерів різних країн світу, а їх до Нью–Йорка прибула рекордна кількість — більше ста. Учорашні дебати відкрив президент США Барак Обама.

Напередодні він виступив посередником на зустрічі прем’єр–міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху та палестинського лідера Махмуда Аббаса. Ці тристоронні переговори важили для Обами надзвичайно багато, оскільки після вступу на президентську посаду він проголосив одним зі своїх пріоритетів у міжнародній політиці досягнення миру на Близькому Сході та створення Палестинської держави. Спостерігачі зазначили, що в ході перемовин Обама виглядав нетерплячим і навіть роздратованим, а це свідчить про відсутність поступок із боку зацікавлених сторін. Після закінчення зустрічі американський президент заявив, що США докладуть максимум зусиль для близькосхідного мирного врегулювання.

Також позавчора в рамках сесії ГА ООН відкрився саміт із проблем кліматичних змін на нашій планеті. Майже 120 глав країн та урядів розраховують узгодити спільну позицію перед грудневим самітом у Копенгагені, на якому планується підписати нову всеохопну угоду про скорочення викидів в атмосферу парникових газів. Участь у цьому 11–денному саміті братимуть 190 країн світу. Новий договір має прийти на зміну Кіотському протоколу, який, з огляду на спротив головних «забруднювачів» — США та Китаю — так і не виправдав покладені на нього надії.

Ініціатором кліматичного саміту в Нью–Йорку виступив Генсек ООН Пан Кі Мун. Він висловив задоволення першим днем роботи, оскільки Америка та Китай цього разу обіцяють співпрацювати з рештою світу в питанні подолання кліматичних змін. А вони таки катастрофічні — у Нью–Йорку 42 маленькі острівні країни звернулися до світової спільноти з драматичним закликом про підтримку і допомогу. Підвищення рівня Світового океану загрожує повним чи частковим затопленням цих островів.

 

КУРЙОЗИ

У великому не обходиться без смішного. Лівійський лідер Муаммар Каддафі в усі закордонні подорожі бере великий бедуїнський намет і в ньому мешкає. Поїздка на Генасамблею ООН — не виняток. Але міська влада Нью–Йорка цього разу не дозволила Каддафі розбити шатро в Центральному парку, тому лівійська делегація вирішила перебазуватися на околиці міста. Намет почали встановлювати в маєтку відомого мільярдера Дональда Трампа «Сім джерел» (це північніше Манхеттена). Але й тут з’явилася поліція, яка наказала припинити зведення «незаконної тимчасової будівлі».

Трамп виправдовується, що здав в оренду частину свого маєтку якимсь багатим замовникам із Близького Сходу, але не знав, що йдеться саме про Муаммара Каддафі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>