Україна чекає на «Укриття»

24.09.2009
Україна чекає на «Укриття»

Президент на зустрічі з діаспорою в Українському музеї. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Перебуваючи у Нью–Йорку, Президент України взяв участь у зустрічі високого рівня, головною метою якої є загальна консолідація зусиль керівництва держав — членів ООН у пошуку дієвих механізмів протидії небезпечним викликам, спричиненим змінами клімату. Віктор Ющенко також був гостем ланч–форуму для учасників «високої» зустрічі, організованого від імені Генерального секретаря ООН Пан Кі Муна для глав держав та урядів. Такою була «розминка» В.Ю. перед Генасамблеєю ООН.

 

«Справу треба довести до кінця»

Учасники зустрічі обговорили питання, як зменшити негативний вплив глобального потепління, знизити обсяги вуглецевих викидів в атмосферу, запобігти природним і техногенним катастрофам. Торкаючись теми зібрання у Нью–Йорку, Віктор Ющенко наголосив, що сьогодні перед світовою спільнотою постає необхідність пошуку справедливого, ефективного та науково обґрунтованого механізму покращення клімату у світі, заміни природних ресурсів, які не відновлюються, та розробки нових технологій для стримування викидів парникових газів.

Президент України у своєму окремому зверненні порушив тему безпеки Чорнобильської атомної електростанції: він закликав партнерів завершити будівництво об’єкта «Укриття». «Україна цінує всю міжнародну підтримку і закликає всіх партнерів довести справу до кінця і завершити будівництво нового безпечного об’єкта «Укриття», — сказав глава держави у відеозверненні. Він підкреслив, що зробити безпечною ЧАЕС — «наш спільний обов’язок». Ющенко сподівається на солідарність у цьо­му питанні, адже безпека ЧАЕС — в інтересах кожного.

З Обамою не перетнулися

У Нью–Йорку Віктор Ющенко зустрівся з представниками міжнародних структур, деякими главами держав. Зокрема, обговорив активізацію двосторонніх стосунків із президентом Бразилії Луїсом да Сильва. Сторони домовилися, що в листопаді колега з–за Атлантичного океану приїде в Україну з візитом. «Наша держава хотіла б активізувати відносини з Бразилією у сфері авіабудування, у сфері військово–технічного співробітництва. Також ітиме мова про завершення проекту із запуску української ракети «Циклон–4» у 2010 році з бразильського космодрому», — повідомив Ющенко, додавши, що попросив колегу сприяти виділенню Національному космічному агентству України кредиту в розмірі 260 млн. доларів.

Під час сніданку з представниками ділових кіл США Ющенко розповів про інвестиційний клімат в Україні. Він сказав, що наша держава — це «місткий внутрішній споживчий ринок, потужна виробнича і науково–технічна база, кваліфіковані трудові ресурси, унікальне транзитне розташування».

Також глава держави із дружиною Катериною Ющенко зустрілися з представниками української громади США; в Українському музеї достойні діаспоряни отримали нагороди з рук В. Ю.

Дехто передбачав, що в Штатах Віктор Ющенко зустрінеться з Бараком Обамою. Утім такі перемовини не відбулися. Як вважає політолог Вадим Карасьов — через те, що Обама хотів уникнути звинувачень у тому, ніби він підтримує когось із кандидатів у президенти України.