Заблоковане щастя

24.09.2009
Заблоковане щастя

Замість працювати «регіонали» вчора вимагали від начальника міліції Криму здати депутатський мандат. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Партія регіонів продовжила блокаду парламентської трибуни. Обурившись тим, що коаліція запропонувала голосувати за законопроекти про підвищення соціальних показників шляхом ручного голосування, «регіонали» забарикадували двері біля президії ВР. За кріслом спікера з’явилося нове гасло: «Москаль, здай депутатський мандат — не ховайся від закону». Могло здатися, що в залі запахло етнічним непорозумінням, але плакат на сусідній стіні — «Генерал Москаль, закон один для всіх?» — вказував на те, що все–таки йдеться про Геннадія Москаля, якого недавно було призначено керівником кримської міліції. Як видно, «регіоналам» вистачає приводів для того, щоб виступати з проте­стами у сесійній залі.

Погоджувальна рада, яку зібрав спікер, залишила парламент лежати «на лопатках». «Регіонал» Олександр Єфремов вимагав, щоб ВР дала можливість голосувати за закон про підвищення соціальних стандартів «усім народним депутатам» — так, наче їм хтось фізично перешкоджав. «По­ставлено мету — будь–якими шляхами не допустити цього закону. Механічне голосування приведе до того, що в парламенті не відображатиметься точка зору виборців», — зазначив на погоджувальній раді Єфремов. «Регіонал» зауважив, що у фракції ПР є депутати, які хочуть проголосувати, але не можуть: наприклад, ті парламентарії, які перебувають на лікарняному. «Що, на ношах їх приносити?» — питав Єфремов. Тим самим він фактично розкрив кухню парламентських голосувань (яка й так була всім відома).

Голова Верховної Ради натомість заявив, що парламент готовий працювати в четвер, «поки звезете чи знесете своїх депутатів». Володимир Литвин припустив, що члени лічильної комісії під’їдуть у лікарню до народних депутатів для того, щоб вони змогли проголосувати, повідомила про спікерську ідею агенція УНІАН. При цьому Литвин висловив думку, що справжньою проблемою для «регіоналів» є інше: буцімто голосувати за підвищення «мінімалки» хочуть не всі депутати фракції.

Учора дискусія між «Регіонами» і Володимиром Литвином продовжилася в «епістолярному» форматі. Партія регіонів у своїй заяві нагадала, що задля власного інтересу Литвин не був таким пильним у процедурних питаннях. «Володимир Литвин чомусь «забув», що його обирали на посаду спікера звичайним голосуванням — себто картками, хоча всіх інших спікерів обирали таємним голосуванням. Але тоді, коли йшлося про його особисту кар’єру, Литвин не виявляв підвищеної принциповості, бо йому було важливо, щоб голосування відбулося», — заявили «регіонали».

А тим часом лідери парламентських фракцій повернулися із погоджувальної ради в сесійну залу і тут–таки, під куполом, скликали імпровізовані наради: Єфремов зібрав «регіоналів», а Іван Кириленко — БЮТівців. Із Кириленкових слів, які через одне долітали до журналістської ложі, було чутно, що парламентського засідання не буде, натомість Іван Григорович закликав колег узяти участь у засіданнях комітетів. БЮТівець Олег Ляшко спізнився на нараду. «Що тут?» — вигукнув він.

Утім Ляшка, певне, не вельми цікавила «генеральна лінія» фракції. Адже днями депутат увійшов до лав внутрішньої опозиції БЮТ: Ляшко розкритикував бюджет, внесений Кабінетом Міністрів. А потім у кулуарах парламенту розповідав, що причина нинішньої парламентської кризи — у виборчій системі, яка зробила депутатів рабами своїх лідерів. «Як вийти з цієї ситуації? Треба домовитися. А домовитися мають Тимошенко та Янукович», — пояснив Ляшко. Також депутат запевнив журналістів, що він ніяких демаршів не планує і залишатиметься в БЮТ.

Заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін переконаний, що з заявами Ляшка нема «ніякої сенсації». Що ж до позиції «регіоналів», то Кожем’якін назвав її «дитячою». «Ми вже про все домовились. А Партія регіонів діє за принципом: «А Баба Яга — проти». Їм нічого не треба у ц­ьому житті, крім грошей і влади», — сказав Кожем’якін і попрямував до виходу. А потім повернувся і додав: «Але, на жаль, не отримають ні того, ні іншого».

Сьогодні Верховна Рада має повернутися до законопроектів про підвищення мінімальних зарплат і пенсій. Коли в сесійній залі вже стало геть пусто, «регіонал» Олександр Єфремов заявив журналістам, що в четвер «ми конструктивно працюватимемо в залі». «Будемо готові до будь–якої системи голосування, але все ж таки вважаємо, що не треба маніпулювати депутатами», — розповів депутат.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Фракція Партії регіонів вимагає, щоб Геннадій Москаль, який недавно був призначений заступником міністра внутрішніх справ і керівником міліції Криму, склав повноваження народного депутата. «Москаль банально боїться втратити недоторканність. Він просто боїться відповідальності за ті провокативні дії, які він, очевидно, готує в Криму, щоб виконати реальну роль начальника штабу від БЮТ», — заявив учора давній опонент Москаля Нестор Шуфрич. Він пригрозив, що якщо у Москаля не вистачить духу скласти мандат, «і якщо він дійсно виявиться просто таким «зайчішкою–трусішкою», то «регіонали» звернуться до спікера Верховної Ради. На думку депутатів ПР, Голова парламенту має направити скаргу до суду з приводу позбавлення Москаля депутатських повноважень.