Сміття чекає на парламент

22.09.2009
Сміття чекає на парламент

А сміття й нині там. (Фото з сайту tsn.ua.)

Сміттєвий контейнер біля під’їзду багатоповерхівки автора цих рядків на одному з житлових масивів Тернополя постійно переповнений, з нього сочиться на землю смердюча рідина. Купа поліетиленових мішків з побутовими відходами весь час стоїть у господарському приміщенні, куди виходить труба сміттєпроводу. На сходових клітках всередині будинку від цього самого сміттєпроводу важкий запах. Тижнів два тому на дверях під’їздів з’явилось оголошення, що сміттєпроводи тимчасово заварять, але, видно, ще руки не дійшли. Подібна ситуація зараз у всьому місті. Почастішали випадки забивання каналізаційних стоків, бо люди умудряються скидати сміття туди. Час від часу контейнери біля будинків випорожнюють, але при нерегулярному вивозі сміття навколо накопичується стільки, що двірники одразу ж знову наповнюють їх.

На запитання про якісь втішні зміни на «сміттєвому фронті» керівник прес–служби Тернопільської міськради Олег Удич відповів наступне: «Новин по суті немає. Сміття по можливості вивозиться на основі разових угод на паспортизовані сміттєзвалища в районах області, але скільки часу це ще буде можливо — ми не знаємо. Як узагалі не знаємо, що нас чекає далі. Ми втомились від половинчастих рішень обласної влади, яка досі не може знайти на території області ділянки для тимчасового складування відходів, а складувати на території міста нам не дозволяє екологічне законодавство. Так, прийняті рішення про спору­дження сміттєсортувальної лінії та сміттєпереробного заводу. Але все це — справа не дуже близької перспективи. Нам же потрібно вивозити відходи, як кажуть, «на вчора».

«Якби питанням займалися лише господарники, то проблем би не було вже давно, — заявила журналістам на останній прес–конференції заступник міського голови Тернополя Олена Лакома. — Проте в нашому місті сміття стало розмінною монетою у руках політиків». У свою чергу, голова громадського руху «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, коли під час недавнього перебування на Тернопільщині представники місцевих ЗМІ попросили його оцінити місцеву політичну ситуацію, відразу почав говорити про проблему вивозу сміття. «Тернопільська проблема має суто політичний характер і в будь–який час може виникнути в будь–якому іншому місті країни. Тому, щоб у представників певних політичних сил не виникало бажання спекулювати на актуальних проблемах, варто підняти це питання на рівні парламенту». За словами Кириленка, спочатку проблему вивезення сміття з Тернополя буде порушено на рівні парламентських комітетів, а згодом, можливо, і на сесії Верховної Ради.