Ех, яблучка!

22.09.2009

Біда до фермера Миколи Олійника з села Шевченкове Звенигородського району впала з неба. Черкаський льотчик сільськогосподарської авіації обробляв поруч із селом поле соняшнику, а коли летів над Шевченковим, то забув закрити форсунки й покропив хімічним препаратом «Реглон супер» посадку біля села, людські городи та яблуневий сад. Очевидці розповідають, що отрута з неба, наче дощ, капала й на голови селян, котрі навіть не додумалися поховатися в хати.

Після такого нальоту вже наступного дня посадка почорніла, а в садку Миколи Олійника, де дозріває 13 елітних сортів яблук, яблуні почали масово скидати листя. Фермер у розпачі. Адже цієї осені він очікував зібрати 200 тонн добірних яблук.

«Знищили не мене, а ідею, політику галузі! Я світ об’їздив за власні кошти, аби перейняти досвід і показати Україні, що ми теж уміємо працювати і здатні вирощувати такі ж яблука, як і голландці, а цей негідник тричі пролетів над моїм садком, а тепер бреше слідству», — обурюється Микола Сергійович.

За його словами, для нормального росту кілограма яблук потрібно, щоб на дереві було 300—350 квадратних сантиметрів листя. Листя — це наче батарея, котра допомагає яблуку наливатися. А якщо листя опало, пояснює він, то яблука, котрі до стандарту ще мали набрати 25 відсотків ваги, вже не підростуть. Ті ж плоди, що залишаться на яблуні, де немає листя, змушені будуть брати поживні речовини з дерева. Це знесилить яблуні перед зимою, і є реальна загроза, що до весни вони замерзнуть.

Фермер Микола Олійник, котрий душу вклав у сім гектарів свого садка, з неприхованим болем у голосі бідкається, що, окрім листя, на землю почали падати вже й яблука. Він каже, що вони вкриваються пігментними плямами, чорніють і масово осипаються.

«Одинадцять магазинів в Україні продавали мої яблука. Шість років їх люди купували. Хоча спочатку навіть не вірили, що такі яблука не імпортні, а вирощені на нашій землі. Мені навіть лекції доводилося читати в супермаркетах, аби споживачі повірили й звикли до того, що ці яблука з Черкащини. Тепер із магазинів дзвонять і запитують, коли їхати по товар?» — каже Микола Сергійович. Він зізнається, що планував продавати свої яблука по 8,60 гривні за кілограм, а тепер, якщо їх переробити на сік, то за кілограм соку дадуть тільки 30 копійок.

У Полтавській міжрегіональній токсикологічній лабораторії фермер замовив і одержав на руки довідку про те, що його садок дійсно було обприскано препаратом «Реглон супер». Точно таким обробляли й соняшникове поле. Тепер Микола Олійник позиватиметься до суду. «Я хоч і худий, але спина в мене міцна», — з оптимізмом каже він.

Про те, які реальні збитки наніс наліт сільськогосподарської авіації на розкішний сад шевченківського фермера, можна буде сказати тільки навесні, коли елітний яблуневий сад перезимує. Нині ж цією справою вже почала займатися прокуратура.