Хвороба не знає кордонів

22.09.2009
Хвороба не знає кордонів

«Західна» зараза обступила кордони України. (Фото Рейтер.)

У Росії зафіксовано перший випадок смерті від «свинячого грипу», про що позавчора повідомив ввечері в ефірі телеканалу «Росія» директор Інституту вірусології ім. Івановського академік РАМН Дмитро Львов. За його словами, жінка–медпрацівник, яка нещодавно повернулася з поїздки до Болгарії, потрапила на лікування до медичного закладу, де працювала. Упродовж двох тижнів її стан постійно погіршувався, тому хвору перевели до однієї з московських лікарень. «За день до смерті у неї взяли матеріал і перевели в нашу групу. Ми негайно поставили діагноз «свинячий грип», але не мали змоги вжити будь–які заходи, бо наступного дня вона померла», — повідомив Львов.

Академік каже, що за час перебування у своєму медичному закладі в Підмосков’ї хвора заразила кількох інших осіб, і не виключив, що таке могло статися й у московській лікарні. На думку Львова, на прикладі цього випадку вже не можна стверджувати, що компетентні структури не допустять поширення вірусу в країні. «Свинячий грип» уже серед нас. За моїми підрахунками, в Росії вже є десятки тисяч заражених», — наголосив Львов.

За офіційними даними Росспоживнагляду, на 17 вересня в Росії зареєстровано 372 випадки захворювання на «свинячий грип». Агенція ІТАР–ТАКС повідомила вчора, що померла від «свинячого грипу» росіянка перебувала в групі високого ризику з огляду на загальний поганий стан здоров’я. «Жінка мала тяжку супутню патологію», — зазначила завідувачка лабораторії гострих респіраторних захворювань Інституту вірусології РАМН Людмила Колобовська.

 

ПАНДЕМІЯ

Європарламент повністю присвятить своє засідання 30 вересня розгляду загрози, яку становить країнам ЄС вірус A/H1N1. Обговорюватимуть питання координації дій для запобігання поширенню хвороби та розробку вакцини проти «свинячого грипу».

Наразі найбільше порцій щеплень замовила Велика Британія — по два на кожного мешканця країни.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще 11 червня оголосила стан пандемії і попереджає, що на «свинячий грип» можуть захворіти два мільярди мешканців нашої планети, тобто кожен третій.

Наразі найбільше хворих померло в Бразилії — 899 осіб. Таким чином, за кількістю смертельних випадків Бразилія випередила США, Аргентину і Мексику, хоча знаходиться лише на п’ятому місці за кількістю заражених.

За останніми офіційними даними ВООЗ, новий тип грипу з часу його появи навесні вже забрав у світі життя щонайменше 3205 осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>