«Під спідницю до Юлі не підемо»

19.09.2009

Про це позавчора на прес–конференції у Полтаві повідомив голова обласної організації Народного руху України, депутат обласної ради Олег Пустовгар. На засіданні проводу обласної організації НРУ, яке відбулося днями, за таке рішення проголосували 11 із 15 присутніх на ньому членів проводу. Мотиви такого непростого для кожного справжнього рухівця кроку викладені в ухваленій проводом заяві. «Тепер, напередодні президентських виборів, верхівка Руху хоче відвести партії невдячну роль обслуговувача виборчої кампанії голови НРУ Бориса Тарасюка, який буде технічним кандидатом Юлії Тимошенко... Рухівці Полтавщини різко засуджують антидержавні дії представників БЮТ на всіх рівнях та не підтримують дрейф партійної верхівки НРУ в бік об’єднання з цим космополітичним утворенням. Полтавський обласний Рух стояв і стоятиме на засадах підтримки Віктора Ющенка», — йдеться в заяві обласного проводу НРУ.

Наголосивши на тому, що в духовно–світоглядному сенсі вони залишаються рухівцями, автори заяви засвідчили своє прагнення крокувати далі разом із вдовою В’ячеслава Чорновола Атеною Пашко, народним депутатом Ярославом Кендзьором та іншими фундаторами — знаковими постатями Руху, котрі в останні місяці змушені були розпрощатися з партквитками НРУ. У коментарі «УМ» Олег Пустовгар повідомив, що ініціював проведення в Полтаві установчих зборів обласного осередку об’єднання «За Україну!», яке — разом із лідером В’ячеславом Кириленком — є «новою якістю Руху». Форум відбудеться сьогодні у приміщенні музичного училища.

Така «крамола» не залишилася без уваги столичних очільників Руху. На офіційному сайті НРУ з’явилася ухвала політради партії: дії Олега Пустовгара названо «такими, що завдали шкоди авторитету НРУ»; центральному проводу рекомендовано «призупинити членство О. Пустовгара в Народному русі України». Йдеться про те, що «більшість членів крайового проводу Полтавської ОО НРУ не підтвердили факт проведення засідання проводу». А от у зверненні лідера НРУ Бориса Тарасюка йдеться вже не про «більшість», а лише про «частину» голів районних та міських організацій Полтавщини, яким нібито не повідомили про згадане рішення обласного проводу.

Ще одним, можливо, найтяжчим персональним «гріхом» Олега Пустовгара столичні провідники Руху називають кар’єрні мотиви його рішення про вихід із НРУ і підтримку на президентських виборах Віктора Ющенка. Оскільки, мовляв, пан Олег очолює відділ інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації, то не міг не піддатися на «адміністративний тиск» президентської вертикалі. Однак насправді такі підозри неодноразово спростовували самі ж рухівські партфункціонери, пропонуючи 36–річному політику й держслужбовцю, котрий рівно половину свого життя віддав Руху, «отямитися» передовсім з огляду на наступні вибори. Бо ж, на їхню думку, вже через кілька місяців у нього не буде жодних шансів залишитися на сьогоднішній відповідальній посаді, а з Юлею він «просувався» б по службовій драбині все вище й вище...