Від сесії до сесії

18.09.2009
Від сесії до сесії

Чекаєм, поки вирішать... (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Отже, понеслась душа в рай. Учора після двомісячної літньої перерви до роботи взявся міський «парламент». І слід зазначити, що поки Верховна Рада грає собі у блокування трибуни, її «менший прототип» — Київрада — таки дійсно має намір працювати в поті чола. Роздавати столичну землю, повертати на вулиці евакуатори, накручувати ціни на послуги для населення, приватизувати комунальні підприємства тощо. Все це — перелік тих питань, які вирішуватимуть найближчим часом столичні депутати. До частини проблем владці повертатимуться і на наступних сесіях. Наразі «УМ» хоче актуалізувати найбільш гострі моменти міського життя, які опиняться в полі зору Київради.

 

Нагріють на нагріванні

Окремий сюжет, до якого ми ще обов’язково повертатимемося, пов’язаний із «Київенерго». Ні, йдеться не про те, скільки заборгувала міська влада цьому комунальному підприємству (хоча сума боргу неухильно наближається до двох мільярдів гривень, стверджує голова правління «Київенерго» Едуард Соколовський). Річ у тім, що ще 19 серпня цього року Кабмін видав розпорядження виставити на продаж державні пакети акцій 14 обленерго, серед яких і 50 відсотків плюс одна акція «Київенерго». Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко вже забив на сполох, обіцяючи, що проситиме уряд змінити своє рішення, хоча б у тій частині, яка стосується Києва.

«Я буду звертатися до Кабміну з проханням, щоб «Київенерго» не приватизували, а віддали місту в управління, володіння та користування», — заявив Голубченко. Хоча, на думку опозиційних сил, таке «володіння та користування» скоро вилізе Києву боком. Депутат Блоку Кличка Дмитро Андрієвський зазначає, що команда Черновецького, підтримана Громадським активом Києва, хоче протягнути через Київраду злочинну схему і змусити киян укладати з «Київенерго» договори на... підігрів води. Тобто за воду, яка тектиме з гарячого крана, мешканці столиці платитимуть двічі: як за «воду для підігріву» (!) і за сам підігрів. «Для киян це означає введення плати за неіснуючу послугу», — коментує Андрієвський.

Знов за тарифи гроші: Київрада проголосувала за перегляд столичних цін

Багатостраждальні ціни на комунальні послуги були, є і будуть залишатися в центрі уваги Київради. А щоб депутати не забували про больову точку міста, вчора під мерію прийшли мітингувальники з гаслом «Геть грабіжницькі тарифи!». Нагадаємо, що 6 липня Шевченківський суд Києва скасував постанову Черновецького щодо нових цін на послуги ЖКГ, а 17 липня аналогічне рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Тимошенко закликала киян платити за старими тарифами, а Черновецький звинуватив Прем’єрку в передвиборчому популізмі. Від такої пікіровки городянам легше не стало. Не змінилась ситуація і тоді, коли КМДА знизила оплату за холодну і гарячу воду, — щоправда, тільки на два місяці (серпень і вересень) і лише на п’ять відсотків. Жалюгідною подачкою кияни не вдовольнилися, тим паче що повертати різницю в кілька зайвих гривень платникам ніхто не збирається.

Учора на сесії Київради фракція БЮТ заявила, що ставитиме питання про мораторій на будь–яке підвищення оплати за комунальні послуги. БЮТівець Сергій Мельник пообіцяв, що у разі протидії такому наміру його однопартійці скликатимуть позачергову сесію. Тим паче що протидія почалася вже на порозі сесійної зали, куди Мельник намагався занести 11 коробок із підписами киян проти підвищення тарифів. «Ми зібрали більше 600 тисяч підписів», — пояснив Мельник журналістам, які спостерігали сутичку БЮТівців із охоронцями Київради. Врешті–решт, Київрада проголосувала за створення робочої групи, яка вкотре розгляне обґрунтованість київських тарифів. «За» проголосувала сотня депутатів Київради.

Гуд бай, Святошин з Голосієвом!

Уже традиційне для Київради земельне питання було також внесено вчора у порядок денний сесії. У приватні руки мають піти 200 ділянок землі, кожна з них — по 10 соток. Ділянки розміщені в Святошинському та Голосіївському районах Києва, а також у Феофанії та Биківні. Цілком вірогідно, що серед новоявлених латифундистів опиняться і підставні особи — тобто ті, хто отримує землю в інтересах інших людей (зокрема й депутатів Київради). Принаймні така практика існує давно, а два роки тому через непрозорі схеми передачі нерухомості в Київраді розгорівся особливо гучний скандал.

Як запевнив «УМ» Олександр Луцький (заступник мера з земельних питань), цього разу все чесно. Свої сотки отримують кияни, які мають на них право і які давно стояли в черзі «по землю». Очевидно, з Луцьким категорично не згодна фракція Блоку Кличка: ще у першій половині дня «кличкісти» покинули сесійну залу — на знак протесту проти того, що розпочато черговий земельний «дерибан», в якому частина депутатів відмовляється брати участь.

Бюджет по осені рахують

І дійсно: якщо земельному питанню пощастило «проскочити» у порядок денний, то виконання бюджету застрягло напівдорозі. Напередодні сесії у мерії засідала бюджетна комісія Київради, яка підбила сумні підсумки хронічного недовиконання бюджету. Зокрема, депутати порахували, що за перше півріччя 2009 року міський бюджет виконано лише на третину порівняно з запланованими цифрами. Проте, як стверджує Сергій Мельник, справжнє виконання бюджету є ще меншим, ніж про це каже бюджетна комісія. Причина розбіжностей у тому, що основні надходження в бюджет очікуються у листопаді–грудні (а їм, по суті, немає звідки надійти), тож коли наприкінці року підрахують усі доходи, ситуація виглядатиме просто катастрофічно. Тим паче, що місто давно існує на позиках, які доведеться віддавати, а це аж ніяк не збільшить дохідну частину бюджету.

Наразі Київрада вирішила відкласти розгляд бюджету до жовтня, відправивши депутатів іще трохи «почаклувати» над цифрами. Проте і зараз ясно, чим закінчиться зведення «дебету з кредитом»: нинішня київська влада перебуває на межі повного економічного провалу, який вже ніщо не відверне. Борги перед комунальниками тільки зростатимуть, незважаючи на стрибки тарифів.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>