І «бухати» не треба...

17.09.2009

Вдихання тютюнового диму людьми, які не курять, може стати причиною хронічного запалення печінки та накопичення в ній жиру, повідомляє сайт медлінкс.ру. Такі результати американські лікарі отримали після річного експерименту на лабораторних пацюках. За результатами дослідження, тварини, які вдихали тютюновий дим, нарощували жир у клітинах печінки. А це первинна ознака неалкогольної жирової хвороби, яка врешті–решт призводить до неправильної роботи органа.

Вчені зосередили увагу на двох ключових регуляторах метаболізму жирів, які були знайдені у багатьох клітинах організму. Перший — SREBP, що стимулює синтез жирних кислот у печінці. Другий — AMPK, який «вмикає» та «вимикає» SREBP. Дослідники встановили, що пасивне куріння пригнічує активність AMPK, таким чином стимулюючи роботу SREBP. «Коли SREBP більш активний, у печінці синтезується значна кількість жирних кислот. Цим самим порушується робота печінки», — пояснюють гепатологи Каліфорнійського університету.

За словами американських лікарів, дослідження показує нову молекулярну роль SREBP і AMPK — тепер їхню роботу можна буде використовувати для розробки лікувальної терапії проти хвороб печінки, які з’являються унаслідок пасивного куріння. Дослідники підкреслюють, що дим від цигарок небезпечний для некурців не тільки ризиком легеневих (наприклад, бронхіту, астми важкої форми та пневмонії), серцево–судинних та ракових хвороб, а відтепер і хворобами печінки. Пасивне куріння особливо небезпечне для дітей і літніх людей через свою високу токсичну дію на організм — застерігають учені.

 

ДО РЕЧІ

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я застергіають: якщо не вжити дієвих заходів, то через 25 років щороку від куріння будуть помирати десять мільйонів людей по всій планеті.