День, який змінив Білорусь

День, який змінив Білорусь

Серія політичних зникнень прокотилась Білоруссю у 1999—2000 роках. Почалося все у травні 1999–го, коли зник колишній міністр внутрішніх справ Юрій Захаренко. Через чотири місяці невідомі викрали екс–голову Центрвиборчкому Віктора Гончара та його товариша, підприємця Анатолія Красовського. Гончар та Захаренко на той час вважалися найактивнішими діячами антилукашенківської опозиції. Майже за рік, у липні 2000–го, — зникнення оператора російського каналу ГРТ Дмитра Завадського. Білоруська опозиція покладає вину за зникнення всіх цих людей на владу і вважає, що нею створено спеціальні «ескадрони смерті». Президент Лукашенко ж повторює, що розслідування цих гучних справ — справа його честі. Скидається на те, що честь його вже десятиліття під сумнівом.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Уряд Норвегії: старе по–новому

Уряд Норвегії: старе по–новому

Позавчора в Норвегії відбулися вибори, на яких громадяни мали обрати 169 депутатів Стортінга (парламенту). Головними суперниками були лівоцентристська коаліція (до її складу входять Норвезька робітнича партія, Соціалістична ліва партія та аграрна Партія центру) на чолі з прем’єр–міністром Єнсом Столтенбергом та права опозиція. Правляча коаліція, яку норвежці називають «червоно–зеленою», та опозиція мали приблизно рівні шанси, але, за оприлюдненими вчора попередніми результатами, з незначною перевагою переміг владний альянс, здобувши 86 мандатів. Так норвежці винагородили уряд за те, що їхня країна, на відміну від інших держав Європи, пройшла через світову фінансову кризу практично безболісно, а рівень безробіття найнижчий в Європі — три відсотки.

На Саяно–Шушенській не спрацював захист

На Саяно–Шушенській не спрацював захист

Учора в Росії спеціальна комісія мусила назвати причини аварії на найбільшій у країні Саяно–Шушенській ГЕС, жертвами якої стали 74 робітники. Утім оприлюднено було лише попередні висновки: причиною стали «недоліки в експлуатації ГЕС та неспрацювання систем захисту», повідомляє «Інтерфакс», посилаючись на короткий коментар Ростехнагляду.

Вілла в обмін на геройський черевик

Вілла в обмін на геройський черевик

Учора надвечір перед брамою багдадської тюрми натовп іракців чекав, коли ж вийде на волю їхній новий національний герой — журналіст Мунтадар аз–Зейді. Цей 29–річний чоловік уславився на весь світ тим, що на прес–конференції 14 грудня минулого року відважився кинути в американського президента Джорджа Буша своїм черевиком (у мусульман це вважається жестом великої зневаги) і назвав того «собакою». Так Мунтадар хотів помститися за розпочату американцями війну на його Батьківщині.

Відтанцював

Відтанцював

Позавчора у своєму будинку в Лос–Анджелесі помер 57–річний голлівудський актор Патрік Свейзі. У січні минулого року лікарі діагностували в нього важку форму раку підшлункової залози і відвели Патріку приблизно ще два роки на життя. Шанси на одужання були мінімальними, тому останнім часом Свейзі відмовився приймати ліки, але не відмовився від інших захоплень свого життя: скільки міг, знімався в детективному телесеріалі «Звір» (дотепер з’явилося 13 серій), не відмовлявся від алкоголю та сигарет і курив навіть під час хіміотерапії. У дорослі роки він викурював по три пачки щодня. Цей популярний актор був великим життєлюбом, тому вирішив піти, не розлучаючись із задоволеннями.

Всі статті рубрики