Очікувано, але з сюрпризами

15.09.2009
Очікувано, але з сюрпризами

Дуель форвардів у Харкові: Жажа Коельйо проти Андрія Шевченка. (Фото з сайту ФК «Металіст».)

Черговий етап розіграшу національного Кубка особливих несподіванок не приніс, але цікаві та напружені матчі подарував. Більшість клубів прем’єр–ліги, які змагалися в 1/8 фіналу проти представників нижчих дивізіонів, таки довели свою силу, хоча й не всі зробили це переконливо. Єдиний виняток становить криворізький «Кривбас»: збіднілий пропустив далі луцьку «Волинь». Відповідно, один із незмінних лідерів першої ліги підтвердив намір повернутися до еліти.

 

Чемпіони на селі

Напевно, підсумками жеребкування тішились обидва учасники цієї пари. Донецький «Шахтар» отримав найслабшого суперника, а друголігова «Єдність» із села Плиски Борзнянського району Чернігівської області — шанс зіграти з самим володарем Кубка УЄФА. Приїзд «помаранчево–чорних» викликав у жителів невеличкого населеного пункту неабиякий ажіотаж. І дарма Мірча Луческу виставив повністю резервний склад: на матч завітало півтори тисячі вболівальників, хоча офіційна статистика каже, що населення Плисок складає всього 1 333 людини.

І середняки другої ліги не зганьбилися перед рідними вболівальниками, які обступили поле місцевого стадіону майже впритул. У другому таймі селяни не тільки забили, а й влучили в поперечку воріт Худжамова та завдали ще кількох небезпечних ударів. Сприяли їм у цьому гості, які спочатку двічі відзначились, а потім охололи до гри.

«Ми не очікували від господарів такого опору. Особливо вдало вони діяли у другому таймі», — захисник донеччан Ярослав Ракицький відзначив настрій «Єдності». М’яч, який він забив у Плисках, став першим для молодого гравця у складі основного складу «Шахтаря».

Не той тепер «Метал»

Гра в Харкові, де змагалися «Металіст» та «Динамо», стала центральною подією 1/8 фіналу Кубка України. Недарма на трибунах місцевого стадіону зібралась така кількість глядачів, яка навіть на останні поєдинки Кубка УЄФА не сходилась.

А от гості погордували і виставили наполовину резервний склад на чолі з Шевою. Хоча Валерія Газзаєва можна зрозуміти: частина його підопічних зіграла минулої середи за свої збірні, а вже завтра динамівці стартують у Лізі чемпіонів.

Але навіть у такому вигляді гості зі стартових хвилин домінували на полі, й ця перевага перетворилась на швидкий гол вічно перспективного Романа Зозулі. Харків’яни теж намагалися гостро атакувати, але краще це в них стало виходити лише в другому таймі, коли чудові нагоди мав Жажа Коельйо, — все невдало. Крім того, господарі вважали, що львівський арбітр Андрій Шандор мав привід двічі призначити 11–метровий у ворота Шовковського. А закінчилась гра вилученням активного захисника гостей Маграо, який не стримався і відповів ударом на грубий фол проти нього Валяєва.

«Нам потрібен нападник, який утілить в голи ті моменти, що ми створюємо», — скаржився після гри на дії своєї перед­ньої лінії тренер «Металіста» Мирон Маркевич. Його підопічні матимуть повторний шанс обіграти «Динамо» вже цієї неділі, коли опоненти зустрінуться в рамках чемпіонату.

Останні із могікан

«Волинь» залишилась останнім представником першої ліги, який продовжує боротьбу за трофей. Поєдинок проти «Кривбасу», зі слів епатажного тренера волинян Віталія Кварцяного, був важливим випробуванням для його клубу. «Якщо б ми виграли, то всі сказали б, що здолали найслабшу команду прем’єр–ліги. У разі поразки згадали б те саме», — відзначив своєрідну ситуацію, в яку потрапила його команда, наставник лучан.

Один із лідерів другого за рангом дивізіону виглядав упевненішим на полі рідного стадіону, хоча понервувати імпульсивному тренеру «Волині» довелося. У складі господарів виділявся бразильський нападник Майкон, який проводив перший поєдинок за луцьку команду. Дебютував він вдало: вже на перших хвилинах відзначився голом. І знову перевагу волиняни логічно втілили у вихід до чвертьфіналу. «Ми сьогодні переграли суперника повністю. Будемо боротися за Кубок і надалі», — тішився перемозі автор одного з м’ячів Олександр Піщур.

Різний Крим

Мали шанси продовжити боротьбу в розіграші Кубка ще два представники першої ліги, але вони мінімально поступилися командам з еліти. «Кримтеплиця» і запорізький «Металург» у рамках цього турніру зустрічалися кілька років тому, й тоді перемогу святкував клуб із Молодіжного. Цього разу гості вирішили не випробовувати долю, а для «Кримтеплиці» вихід до 1/8 фіналу і так став найкращим досягненням за свою нетривалу історію.

Такий самий результат зафіксували в Калініному, де місцевий «Фенікс» уже на перших хвилинах повів у рахунку в матчі проти дніпропетровського «Дніпра». Гості, на відміну від багатьох інших представників вищого дивізіону, вирішили не виставляти резерв, але навіть основним гравцям довелося серйозно попітніти, щоб здолати скромних кримчан.

Цікавий епізод трапився у середині першого тайму: на стадіон завітало весілля, і молодята сфотографувалися на тлі поля з футболістами. Рахунок на той час уже був нічийний: знову починає забивати Володимир Гоменюк. Його ж активні дії змусили господарів порушити правила у штрафному майданчику. Як і в недавньому поєдинку проти Андорри, Євген Селезньов чітко реалізував пенальті, хоча тренер господарів Іван Марущак довго нарікав на це рішення арбітра.

Єдиним представником Криму в чвертьфіналі стала «Таврія», яка провела «веселий» поєдинок з «Іллічівцем».

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу

«Єдність» — «Шахтар» — 1:3

Голи: Наконечний, 55 — Ракицький, 44; К. Кравченко, 50; Гладкий, 84

1 500 глядачів

«Фенікс» — «Дніпро» — 1:2

Голи: Бобух, 10 — Гоменюк, 28; Селезньов, 86 (пен.)

1 500 глядачів

«Сталь» (А) — «Оболонь» — 0:3

Голи: Онисько, 5; Куценко, 27; Мірошниченко, 90

4 000 глядачів

«Кримтеплиця» — «Металург» (З) — 1:2

Голи: Кучеренко, 90+4 — Алоїзі, 72; Польовий, 78

2 000 глядачів

«Таврія» — «Іллічівець» — 4:2

Голи: Ковпак, 44; Платон, 51, 89; Гігіадзе, 58 (пен.) — Касьян, 64; Ліма, 84

5 600 глядачів

«Металург» (Д) — «Карпати» — 2:1

Голи: Фабіньйо, 18; Димитров, 24 (пен.) — Батіста, 87

2 500 глядачів

«Волинь» — «Кривбас» — 2:1

Голи: Майкон, 6; Піщур, 83 (пен.) — Бартулович, 66 (пен.)

8 100 глядачів

«Металіст» — «Динамо» — 0:1

Гол: Зозуля, 17

Вилучення: Маграо, 90+3 («Д»)

32 500 глядачів

* * *

Перша ліга. 9–й тур. «Динамо–2» — «Енергетик» — 1:2 (Морозенко, 16 — Даньків, 34, 47), «Прикарпаття» — «Десна» — 0:1 (Єрмоленко, 66), «Олександрія» — «Нива» — 3:0 (Шупік, 37, 40; Суспіцин, 73), «Дністер» — «Севастополь» — 4:1 (В. Продан, 2; Полтавець, 29; Мочуляк, 44, 50 — Ківа, 89), «Геліос» — «Нафтовик» — 1:0 (Забара, 82), «Арсенал» (БЦ) — «Зірка» — 0:0.

Лідери після 9 матчів: «Севастополь» — 22, «Геліос» — 18, «Волинь» — 16 (8), «Львів» — 14 (8), «Кримтеплиця» — 14 (7)...

Бомбардири: Жабокрицький («Севастополь») — 6, Корольков («Фенікс»), Рибалка («Динамо–2») — 5.